Man-använder-wokpanna

Wokpanna Bäst i test 2021 – 5 Wokpannor För Varje Budget

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa wokpannan för dig. Vi har rankat de främsta wokpannorna inom varje enskild kategori, så att du enkelt kan avgöra vilken som är bäst för dig.

Wok gick snabbt från att vara något som folk enbart åt på asiatiska restauranger, till en maträtt varenda kotte lagar där hemma.

Med all rätt – det är otroligt gott!

Vi gav oss ut för att hitta de absolut bästa wokpannorna som ger mest för pengarna.


I artikeln går vi igenom exakt hur vi kom fram till de här resultaten. Men du kan även läsa här för att få reda på hur vår process ser ut.


Bästa wokpannan: Ronneby Bruk wok


För: Värmer upp snabbt. Fantastisk värmefördelning. Väger väldigt lite. Otroligt hög kvalitet. Enkel att rengöra och underhålla.
Mot:
Den här wokpannan har allt. En fenomenal värmefördelning, snabb uppvärmningsförmåga och framförallt, den väger jättelite.

Den är gjord i tunt gjutjärn, vilket innebär att den har gjutjärnets alla fördelar men inte dess nackdelar.

Pannan är även förinstekt och den fungerar kanon även på induktionsspisar.


Väldigt Populär: Jamie Oliver Premium SS Wok


För: Bra pris. Effektiv värmefördelning. Non-stick-beläggningen är superb. Thermospot-teknologin gör arbetet i köket mycket bekvämare och effektivare.
Mot:
Det är främst tre saker vi gillar med Jamie Olivers wokpanna:

Den har en väldigt bra värmefördelning och maten blir väl genomstekt oavsett var på pannan den ligger.

Anti-stick-beläggningen är av god kvalitet, vilket gör det enkelt att rengöra pannan och minimalt med mat fastnar på stekytan.

Vi hade inte förväntat oss så god beläggning i den här prisklassen.

Thermospot-teknologin är en annan sak vi uppskattar enormt mycket. Den indikerar, med hjälp av det röda märket i mitten av pannan, när woken är klar och redo att användas. Du behöver alltså inte testa eller känna efter om den är varm nog.


Hög Kvalitet: Skeppshult Wokpanna


För: Exceptionell värmefördelning. Otroligt hög kvalitet och en hållbar som sträcker sig mellan generationer. Stiligt handtag.
Mot: Tungt.
Få tillverkare kan konkurrera med Skeppshults kvalité. Tack vare deras process när de framställer gjutjärnet, så blir materialet oerhört hållbart.

Om du tar hand om woken på rätt sätt, så kan den definitivt hålla i flera generationer framåt. Garantin på 25 år talar för hur bra den är.

Pannan är väldigt balanserad och den fördelar värmen perfekt utöver hela stekytan. Handtaget är även snyggt och skönt att hålla i.

Det enda negativa är att gjutjärn är tungt, framförallt när woken är fylld med mat. Men det får man räkna med när det handlar om sån här kvalitet.

En av våra absoluta favoriter!


Bästa Budgetval: Ken Hom Excellence wokpanna


För: Väldigt smart design. Pålitlig. Enkel att använda och rengöra. Bra anti-stick-beläggning. Mycket budgetvänlig.
Mot:
En otroligt effektiv och pålitlig wokpanna i kolstål. Den är designad av en av världens bästa wok-kockar, Ken Hom.

Den är billig till priset, men långt ifrån billig i kvalitén.

Woken är mycket enkel att hantera och kontrollera. Anti-stick-beläggningen gör det även enkelt att rengöra den, du kan till och med stoppa den i diskmaskinen.

Värmefördelningen är utmärkt och den värms även upp väldigt snabbt.

Om du vill vara sparsam, utan att kompensera med kvalitén, då är det här ett fantastiskt val. Det märks att den har blivit designad av en professionell kock.


Bäst Design: Satake Wok Gjutjärn


För: Otroligt snygg och stilren. Bra värmefördelning. Intelligent design. Kommer med både glas- och trälock, samt bordsskydd i trä. Väldigt bra anti-stick-beläggning. Många positiva recensioner.
Mot: Saknar långt handtag.
Tillskillnad från de andra wokpannorna i vårt bäst i test, så har den här inga långa handtag. Endast två ”grepp-handtag” på sidorna.

Det, i kombination med det otroligt snygga locket i trä, gör den perfekt på middagsbordet eller till och med som dekoration.

Det följer med ett trä- och ett glaslock. Även ett bordsskydd.

Den rymmer hela 6 liter och är gjord i gjutjärn, vilket innebär att den kan väga en hel del när den är fylld.

Wokpannan kommer redan inbränd och det märks direkt att beläggningen är gjord av ett proffs. Den är superlätt att rengöra.

Värmefördelningen är bra och maten blir varm utöver hela stekytan.

Trots att den är gjord i gjutjärn och är relativt stor, så väger den inte så farligt mycket.

Helt klart den snyggaste och en av de bästa wokpannorna!


Hitta bästa wokpannan för dig

Det svåra med att välja en wokpanna är att man inte riktigt vet vad man får, förrän man har fått det.

Med det menar vi att kvalitén varierar kraftigt mellan olika modeller. Dyrt betyder nödvändigtvis inte bra, och i vissa fall finns det riktigt billiga wokpannor som presterar bättre än modeller som kostar det dubbla.

Men det finns ett par saker du kan göra för att undvika ett dåligt köp.

Faktum är att, genom att bara ha ett par saker i åtanke – så ökar du chansen för att du gör ett lyckat köp markant.

Här är allt du behöver veta.

Vilket material bör wokpannan ha

Det absolut viktigaste att tänka på när du köper en wokpanna, är materialet.

De flesta wokpannorna är gjorda i kolstål, men det finns andra alternativ som också bringar mycket gott till utrustningen.

Wokpanna i kolstål

Det absolut vanligaste materialet. De är billiga att tillverka, har en snabb uppvärmningsförmåga och väger inte speciellt mycket.

Kolstål kan vara relativt svåra att rengöra och de behöver ytbehandlas för att maten inte ska brännas.

Ett bra val av material, några av de bästa wokpannorna är gjorda i kolstål.

Wokpanna i gjutjärn

Att vi gillar gjutjärn på Matvetenskap är ingen hemlighet. Det är ett fantastiskt material med många fördelar.

Wokpannor i gjutjärn är stryktåliga och tack vare den tjocka botten, så är värmefördelningen oftast mycket bra. De behåller även värmen mycket bättre än de flesta andra material.

Om du tar hand om gjutjärnet på rätt sätt, så kan pannan följa med från generation till generation. Det är ett extremt hållbart och tåligt material.

Nackdelen med gjutjärn är att det tar längre tid att värma upp än, exempelvis, kolstål. Det tar även längre tid för gjutjärnspannor att svalna.

Av den anledningen är det viktigt att ta bort maten från pannan så fort det är klart, annars fortsätter det att stekas.

När det kommer till gjutjärn så gillar vi främst svenska Ronneby bruk och Skeppshult.

Wokpanna i aluminium

Ett ovanligt material i wokpannor, men de existerar.

De förlorar värme relativt snabbt och det är lätt hänt att de går sönder eller skadas.

Det är vanligare att lock eller handtag är gjorda av aluminium, än själva woken.

Vi rekommenderar att du använder antingen kolstål eller gjutjärn och inte aluminium.

Stor eller liten wokpanna

Wokpannors kan variera kraftigt i storlek. Det finns allt från enorma wokpannor som används i asiatiska restauranger, till extremt små wokpannor.

Det är främst två saker du behöver tänka på:

  • Hur mycket mat planerar du att laga i woken
  • Hur stora spisplattor har du

Om du enbart lagar mat åt en eller två personer, så vore det bortkastat med pengar att köpa en stor wokpanna. Ju större de är, desto högre pris.

Plattorna på spisen kan även variera, så se till att du har koll på hur stora plattor du har och hur stor woken du planerar att köpa är.

Om woken är för stor för plattan, så kommer den bli varm i mitten och ljummen på sidorna – vilket är katastrofalt när du lagar mat. Du vill ha en så jämn värmefördelning som möjligt.

Behöver du en rund eller platt wok

Om du har en vanlig elektrisk spis bör du använda dig av en platt wokpanna.

En rund undersida kan studsa tillbaka värmen, vilket i sin tur kan skada spisplattan.

Har du däremot en gasspis, så fungerar båda typer. Oftast använder man en rund botten med tillhörande wokring.

Var även noga med att läsa produktspecifikationerna, så att wokpannan du tittar på passar din spistyp. Detta gäller framförallt om du har induktion.

Dyr eller billig wokpanna

Som med all annan köksutrustning så kan wokpannor variera en hel del i pris.

Eftersom woken är lite av en specialitet, är urvalet något mindre än om du hade varit på jakt efter en vanlig stekpanna. Än dock, finns det en hel del wokpannor att välja på.

Priset kan vara en indikation på kvalitén, men det är bara en variabel. Dyrt betyder inte nödvändigtvis bra och billigt betyder inte nödvändigtvis dåligt.

Avgör ingenting baserat på pris, utan se tester och recensioner för att se vad andra kockar tycker och har för erfarenheter med respektive produkt.

Baserat på vårt bäst i test, så kan vi i alla fall klargöra att det finns mycket bra wokpannor även i den lägre prisklassen.

Underhållning av woken

Du kan köpa den dyraste och bästa wokpannan på marknaden – men om du inte tar hand om den, så är det pengar nerspolade i toaletten.

Wokpannor har oftast en delikat beläggning som måste tas om hand om. Hur du tar hand om wokpannan på bästa sätt beror helt och hållet på vilket material den är av.

Det vanligaste sättet att rengöra en wok, är genom att spola rent den med vatten och skrubba bort eventuell mat som fastat med hjälp av en svamp. Använd aldrig metaller i din wok, det kommer att förstöra den.

Ta sedan en pappersduk eller handduk och torka försiktigt wokpannan. Efter det börjar du ytbehandla woken, beroende på om det behövs eller ej.