Kockkniv-blänker

Vård av Köksknivar – 6 Viktiga Regler

Slöa och långsamma knivar är inte bara en huvudvärk att arbeta med – de är också farliga. Här nedanför går vi igenom hur du på bästa sätt tar hand om dina knivar, så att de inte blir slöa och farliga.

En slö kniv skivar fult och dåligt, samtidigt som det kräver mer kraft från dig för att ta sig igenom råvaran.

En annan aspekt är att när du ska skiva någonting med en slö kniv, så finns risken för att du slinter. Kombinera det med att du måste applicera mer tryck på kniven.

Det är väldigt farligt och du riskerar att skada både fingrar och händer.

Även om du har köpt den absolut dyraste och bästa kockkniven – så är den totalt värdelös om du inte tar hand om den på rätt sätt.

Ta hand om dina knivar

För att du ska slippa slöa, buckliga, repiga och missfärgade knivar med jack i – så gäller det att du tar hand om dem på rätt sätt.

Det är varken tidskrävande, dyrt eller svårt. Men det gör en enorm skillnad både vad gäller kvaliteten och livslängden på dina köksknivar.

1. Använd knivblock eller knivlist

En av de största kökssynderna du kan göra är att lägga dina köksknivar i besticklådan – eller i någon annan låda, för den delen.

När de ligger där i så nuddar, gnider och stöter de emot bestick och andra hårda ytor.

De blir då repiga, får fula jack och kan bli långsamma.

För dina knivar, din säkerhet och din plånboks skull bör du alltid förvara dina knivar i en knivlist eller ett knivblock.

2. Tvätta knivarna för hand

Diskmaskiner och köksknivar går inte ihop för fem öre.

Det varma vattnet, ångan och diskmedlet kommer att förstöra bladet på kniven. Den långvariga fukten kan även göra kniven rostig, även om den är gjord av ”rostfritt” stål.

Diskmedlet kan även missfärga bladet.

Tvätta alltid dina knivar för hand.

3. Torka kniven direkt efteråt

När du är klar med att rengöra kniven så är det dags för torkningen.

Att ställa kniven i diskstället eller lägga den på diskbänken kommer att leda till skador på bladet. Fukt på knivar leder till rost och mögel.

Torka av kniven med en handduk så att det blir torrt, ställ sedan tillbaka kniven i blocket eller listen.

4. Använd inget annat än en skärbräda

Skärbrädor är designade på ett sätt så att de sliter minimalt på dina knivar. Köksbänken, middagsbordet eller andra underlag är inte gjorda för knivar.

Att skära eller hacka med kniven på annat än en skärbräda kan göra kniven långsam och slö. Framförallt om underlaget är av glas eller marmor.

Använd alltid och enbart en skärbräda! Om inte för knivens skull, så av hygieniska skäl.

5. Använd kniven bara till mat

Det är bara en liten tejpbit och det är bara ett kuvert. Imorgon är det en kartong som ska öppnas och du har ingen sax i närheten, så du använder en kökskniv lite snabbt.

Beep!

Dina köksknivar är gjorda för mat, inte kartonger, tejp, kläder eller annat.

Om du använder kniven på saker den inte gjord för, så kommer den att förstöras. Du märker inte av konsekvenserna idag eller imorgon, men efter ett tag kommer du märka att både kvalitén och livslängden försämrats.

6. Slipa kniven när det behövs

Alla knivar blir lite slöa och långsamma efter tag. Även om du har tagit hand om dem på bästa möjliga sätt.

När du känner att kniven börjar bli så slö att du inte längre kan skiva mat på ett säkert sätt, så är det dags att slipa kniven.

Nuförtiden kan du göra det enkelt hemifrån med en knivslip eller slipsten. Men du kan även skicka kniven till en professionell person som slipar den åt dig.