Bästa-stekpannan

Stekpanna Bäst i test 2021 – Årets Stora Test

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa stekpannan för dig. Vi har rankat de främsta stekpannorna inom varje enskild kategori.

Stekpannor råder det ingen brist på. Det finns massvis med alternativ att välja bland – så till den grad att det blir överväldigande.

Vi har därför sorterat, filtrerat och granskat de allra främsta stekpannorna. För att du enkelt och snabbt ska hitta den stekpanna som är bäst för dig.


I artikeln går vi igenom exakt hur vi kom fram till de här resultaten. Men du kan även läsa här för att få reda på hur vår process ser ut.


Bästa Stekpannan: Scanpan CTX


För: Lätt att använda. Bra värmefördelning. Mycket hållbar non-stick-beläggning. Fungerar på alla värmekällor. Snabb uppvärmning.
Mot: Lite ömtåligare än övriga.

En riktigt bra stekpanna med en fenomenal värmefördelning och snabb uppvärmning. Du kan värma upp den på nolltid.

Pannan klarar höga temperaturer utan problem, vilket till stor del är tack vare Scanpans non-stick-beläggning som är en av de bästa på marknaden.

Den kan diskas i diskmaskinen och du får en 5 års garanti på pannan.

Definitivt den bästa stekpannan på marknaden idag om man ser till kvalité och pris. Du får mycket för pengarna.


Bäst i gjutjärn: Skeppshult Stekpanna


För: Absolut högsta kvalitet. Väldigt lång livslängd. Bra värmefördelning och non-stick-beläggning. Bra pris.
Mot: Tung.
Kvalitén och hållbarheten på den här stekpannan är oslagbar. Ta hand om den på rätt sätt och du kommer att kunna använda den i 20-30 år framåt.

Den är mycket tyngre än de andra stekpannorna, vilket är förväntat av gjutjärn av den här kalibern.

Värmefördelningen, kvalitén, priset och hållbarheten gör det här till en av de bästa stekpannorna i år. Den är helt klart en av våra favoriter!


Bästa Budgetval: Tefal Jamie Oliver Stekpanna


För: Mycket bra pris. Non-stick-beläggning underlättar rengöringen. Hög kvalitet. Thermo Spot-teknologin är användbar. Kan maskindiskas.
Mot:
Den är i budget-prisklassen, men är långt ifrån billig vad gäller kvalité och funktion.

Faktum är att den här stekpannan konkurrerar med modeller som kostar det dubbla i pris.

Först och främst är non-stick-beläggningen i den här pannan riktigt bra. Vilket gör den enkel att rengöra och du behöver inte så mycket smör för att steka maten.

Den använder Thermo Spot-teknologi, vilket innebär att när pannan är varm nog att börja användas så indikerar den röda mittencirkeln i pannan att den är redo. Mycket fyndigt och användbart!

Stekpannan kan användas i diskmaskinen och den fungerar på alla typer av värmekällor, även induktion.


Väldigt Populär: GreenPan Barcelona


För: Exceptionell anti-stick-yta. Bra värmefördelning. Höga kanter runt pannan. Otroligt många positiva recensioner. Kostnadseffektiv.
Mot:
Den här stekpannan är den senaste trenden. På kort tid har den blivit otroligt populär, både bland hemmakockar och professionella köksmästare.

Den är superenkel att hålla i och kontrollera, samtidigt som värmefördelningen är ypperlig.

Anti-stick-beläggningen är en stor anledning till den här pannans popularitet. Beläggningen är definitivt i höjd med vår bäst i test-vinnare.

Det här är ett kostnadseffektivt val för dig som vill ha kvalité där hemma. Kort och gott är det en enkel, men extremt effektiv stekpanna till ett mycket bra pris.

Den går dessutom att använda på induktion.


Bra För Stora Händer: Fiskars All Steel


För: Perfekt för dig med stora händer. Enkel att hantera och kontrollera. Kanonbra fördelning av värme. Kan maskindiskas. Material av hög kvalitet.
Mot: Det långa handtaget kan vara jobbigt för den med små händer.
Ett bra alternativ till de andra pannorna, framförallt om du har stora händer.

Handtaget är längre än på övriga modeller vi tittat på, vilket gör att du får ett riktigt bra och stabilt grepp.

Värmefördelningen är bra, men det vi gillar mest med den här stekpannan är kontrollen du får. Den känns väldigt enkel och bekväm att hantera.

Du kan maskindiska den här stekpannan, eftersom den är gjord i rostfritt stål.

Non-stick-beläggningen fungerar bra och gör att det är enkelt att rengöra den efter användning. En mer än godkänd stekpanna.


Tips för att hitta bästa stekpannan för dig

Det finns hundratals olika stekpannor att välja på ute i butikerna. Valmöjligheterna är oändliga.

Den här guiden är skriven för att ge dig lite mer kött på benen, så att du vet vad du ska leta efter.

Vilket material ska du välja

När det kommer till materialet på stekpannor, är det nästan uteslutande aluminium, gjutjärn, koppar och rostfritt stål man pratar om.

Rostfritt stål

De flesta stekpannorna är gjorda i rostfritt stål, det är helt enkelt bäst.

Det här materialet är billigt, effektivt, har lång livslängd och kan för det mesta maskindiskas. De brukar heller inte vara tunga.

Helt klart ett förstahandsval, tillsammans med gjutjärn.

Gjutjärn

Stekpannor i gjutjärn är kända för sin fenomenala värmefördelning och långa livslängd.

Det är inte ovanligt att gjutjärnspannor, om de tas om hand på rätt sätt, går från generation till generation i familjen.

Stekpannor i gjutjärn har oftast en naturell anti-stick-beläggning, vilket innebär att minimalt med mat bränns fast och att den är enkel att rengöra.

Det negativa med gjutjärn är att de behöver lite mer vård än övriga material. Materialet är dessutom tyngre än de andra.

Aluminium

Stekpannor i aluminium har oftast en väldigt bra värmefördelning och de brukar vara billiga. De väger också väldigt lite, vilket är bra för äldre människor.

Dessvärre är det lätt hänt att aluminium repas, men också böjs eller förvrids vid för hög värme. Aluminium kan även skapa reaktioner till syrlig mat, vilket påverkar smaken på maten negativt.

Koppar

Främst känt för sin utmärka värmefördelning och snabba uppvärmningsförmåga.

Det krävs heller inte mycket energi för att värma upp koppar, utan det kan räcka med låg eller medelhög värme för att värma upp stekpannor i koppar.

Koppar är dyrt och kräver mycket underhållning och polering.

I likhet med aluminium så kan koppar reagera på syrliga råvaror, vilket resulterar i att din mat kan få en metallisk smak.

Stor eller liten stekpanna

Det finns flera variabler att tänka på när du väljer storlek på stekpannan.

  • Vilka mått har din spis?
  • Hur mycket mat ska du laga?
  • Kan du hantera en full gjutjärnspanna?

Det första du bör göra är att mäta plattorna på spisen, för att se hur mycket utrymme du har.

Om du köper en stekpanna som är för stor för din stekplatta, så kommer det påverka värmefördelningen. Det kommer resultera i att maten blir varm i mitten, men kallt på sidorna.

En annan viktig sak att tänka på är hur mycket mat du lagar åt gången. Lagar du hela veckans mat på söndagskvällen, eller lagar du mat åt 1-2 personer varje kväll? Har du ofta vänner på besök som du lagar mat till?

Stora stekpannor kostar oftast mer pengar än mindre modeller. Du vill gärna inte lägga pengar på något som du inte använder till fullo.

Du vill heller inte köpa en för liten stekpanna. Det finns inget värre än att vilja steka 2 kg kött, för att sedan inse att stekpannan där hemma är för liten och du kommer steka allt i omgångar.

Även om det står att stekpannan väger 3 kilo, så får du komma ihåg att den kan väga det dubbla när pannan är full med mat. Om du har problem med leder eller axlar, rekommenderar vi att du väljer en lite mindre och lättare stekpanna.

Dyr eller billig stekpanna

Som du ser i vårt bäst i test, så finns det bra stekpannor i alla prisklasser. Kruxet är bara att hitta dem.

Generellt sett brukar de allra billigaste stekpannorna ha sämre kvalité och livslängd. Vilket innebär att du måste köpa en ny stekpanna inom ett eller två år.

De flesta bra stekpannor ligger runt 1000 kronor, men du kan definitivt hitta prisvärda stekpannor som kostar mindre än så.

Det svåra med att köpa stekpannor är att du sällan kan känna av kvalitén direkt, utan det efter ett par gångers användning som du ser vad den är gjord av.

Billiga stekpannor av låg kvalité har oftast sämre anti-stick-beläggning, dålig värmefördelning och undermålig hållbarhet. Men det är något som du märker av efter ett par gångers användning.

Därför är det viktigt att läsa tester och recensioner likt våra egna, för att se vad konsumenter och kockar har för erfarenheter med respektive produkt.

Hur enkel stekpanna behöver du

Vissa stekpannor kräver mer omvårdnad än andra, vilket förvisso förlänger livslängden på produkten avsevärt – men det tar tid.

Stekpannor i gjutjärn kan inte maskindiskas och de behöver oljas in ibland. Själva rengöringen kan även ta en del tid.

Gjutjärn är långt ifrån det snabbaste och mest lättanvända alternativet. Å andra sidan är gjutjärn ett av de mest prisvärda, kvalitativa och hållbara materialen du kan köpa.

Även om vi inte rekommenderar dig att lägga stekpannan i diskmaskinen, då det förkortar livslängden på pannan, så finns det pannor du kan maskintvätta.

Om du vill kunna lägga stekpannan i diskmaskinen så är det en stekpanna i rostfritt stål du söker. De är slitstarka, hållbara och enkla att ta hand om.

Men kom ihåg att alla stekpannor i rostfritt stål inte går att maskindiskas, så kolla alltid tillverkarens instruktioner.

Hur du förlänger livslängden på din stekpanna

Det finns ett par saker du kan göra för att förlänga livslängden och kvalitén på din stekpanna.

Här är ett par enkla tips.

Överhetta inte stekpannan. Höga temperaturer bryter ner non-stick-beläggningen. Oftast är medelvärme tillräckligt för att steka maten och för optimal värmefördelning

Använd trä eller plast i pannan. En stekspade i metall kommer att repa och förstöra din stekpanna. Utrustning som rör stekpannan för endast vara i trä eller plast.

Undvik diskmaskinen. Även om du kan lägga din stekpanna i diskmaskinen, så kommer det påverka non-stick-beläggningen och livslängden. Det varma vattnet, ångan och diskmedlet i diskmaskinen kommer att försämra din stekpanna.

Rengör den försiktigt. En hård och vass svamp kommer att skrubba sönder beläggningen på pannan och om du har en ”hot spot”-indikator i pannan, så kommer den sluta fungera. Ljummet vatten, en mjuk svamp och lite tvål räcker för att rengöra stekpannan.

Skippa sprayer. Det finns sprayer gjorda för att förbättra stekpannors non-stick-beläggning. Dessa sprayer bygger upp fett i stekpannan som är mycket svårt att få bort och kan efter tid förstöra ytan. Använd fett, olja eller smör istället.

Förvara pannan korrekt. Undvik att placera pannorna på eller i annan köksutrustning, då de kan repa varandra. Om du ska ställa pannorna i varandra, lägga en handduk eller dylikt i dem, för att skydda stekytan från repor och jack.

Skär aldrig i en stekpanna. Som vi skrev tidigare, vassa eller metallutrustning har ingenting att göra i en stekpanna. Att skära smör, kött eller annat i stekpannan kommer att orsaka repor och jack i materialet. Gör istället allt skärande på din skärbräda. Din stekpannas non-stick-yta är delikatare än många tror.