Bästa-skärbrädan

Skärbräda Bäst i test 2021 – Så Väljer Du Rätt

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa skärbrädan för dig. Du hittar de mest prisvärda skärbrädorna, men också en guide om vad du ska tänka på när du handlar.

En dålig, eller fel, skärbräda kan få förödande konsekvenser i ditt kök.

Dels kan den förstöra dina knivar och göra dem långsamma, dels kan det vara otroligt ohygieniskt. Så till den grad att det kan orsaka matförgiftning.

Vi har inte bara listat de bästa skärbrädorna på marknaden idag.

Längre ner i artikeln hittar du även allt du måste veta om skärbrädor för optimal hygien och knivvård.


I artikeln går vi igenom exakt hur vi kom fram till de här resultaten. Men du kan även läsa här för att få reda på hur vår process ser ut.


Bästa Skärbrädan: Skagerak Teak


För: Hög kvalitet. Gjord av stryktåligt teak-trä. Skåran runt skärbrädan plockar upp all vätska. Mycket snygg och stilren.
Mot: Kostar strax över tusenlappen.
En fruktansvärt snygg och effektiv skärbräda från danska Skagerak.

Skärbrädan är tillverkad av trä (Teak). Det är samma material man förr i tiden använde för att bygga skepp. Så materialet är alltså väldigt stryktåligt och hanterar vatten mycket bra.

Utmed kanterna finns en skåra som samlar upp alla safter, smulor och vätskor som kan tänkas rinna från brädan.

Med andra ord minimalt med spill på köksbänken.

Brädan finns i olika storlekar; liten, medium och stor.

En riktigt snygg skärbräda som fungerar lika bra som skärbräda som serveringsfat eller dekoration. Väl värt varenda krona – om du vill ha kvalité där hemma.


Väldigt Populär: Mannerströms Stora Skärbräda


För: Stryktålig och miljövänlig bambu. Står väldigt stabilt och rör sig inte. Gummifötter på undersidan. Ger ett exklusivt intryck.
Mot:
En väldigt stabil och rejäl skärbräda gjord av miljövänlig och stryktålig bambu.

Tack vare den rejäla storleken och gummifötterna på undersidan, så står den väldigt stabilt och säkert när du använder den.

Den är otroligt fin och både ser och känns exklusiv. Definitivt en skärbräda av hög kvalité, vilket också den höga andelen positiva recensioner vittnar om.

Designen är stilren och enkel, men vi hade gärna sett att man hade lagt till en skåra runt skärbrädan för att samla upp eventuella vätskor och smulor.

Allt-som-allt är det en skärbräda i toppklass. En av våra favoriter!


Bäst i Plast: Global Skärbräda


För: Skåra utmed sidorna för minimalt med spill. Väldigt lågt pris. Smart design. Hängkrok för lätt förvaring. Hög kvalitet rakt igenom. Snäll mot dina knivar.
Mot:
Global har länge varit en av de bästa tillverkarna av knivar, så det är föga förvånande att de också skapat en av de skärbrädor som är snällast mot dina köksknivar.

Brädan är otroligt billig, men också extremt effektiv. Den slår alla skärbrädor du hittar i den lokala matbutiken med hästlängder.

Den har en skåra utmed sidorna för att plocka upp eventuellt spill, så att du slipper kladda ner köksbänken.

Brädan är superenkel att rengöra och när den inte används kan du hänga upp den på en krok eller hylla, med hjälp av stålhandtaget.

Om du letar efter en skärbräda i plast så är det här den absolut bästa skärbrädan. Hög kvalitet, lågt pris.


Bäst Design: Continenta Skärbräda


För: Smart design. Tre lådor på undersidan. Väldigt stabil vid användning. Exklusiv och fräsch design. Gjord av gummiträ. Hög kvalitet.
Mot: Lite dyrare än övriga.
Inget utrymme har gått till spillo med den här skärbrädan. Utöver den släta skärbrädan av gummiträ, så finns också tre lådor på undersidan. En stor och två små.

Perfekt för enkel förvaring, eller när du vill hacka många råvaror och inte får plats med allt på skärbrädan. Istället för att samla allt i olika skålar, är det bara att skrapa ner alla grönsaker i lådorna.

Skärbrädan är praktiskt designad och står väldigt stabilt när du använder den. Materialet är väldigt snällt mot dina knivar.

Den känns exklusiv och den är också otroligt funktionell, och sådant kommer inte för en spottstyver. Den kostar lite mer än de andra brädorna – men priset är väldigt rimligt för vad du får.


Hitta den bästa skärbrädan för dig

Att välja ut en skärbräda kräver mer eftertanke än man kan tro. Detta då många människor underskattar skärbrädans betydelse.

Först och främst påverkar skärbrädan din kniv oerhört mycket. En dålig skärbräda kommer att göra kniven slö och långsam.

För det andra så är valet av skärbräda viktigt på grund av hygieniska skäl. Fel skärbräda kan bli till en riktig bakteriebomb, om det vill sig riktigt illa.

Här är allt du behöver veta för att undvika ovanstående problem.

Skärbrädans material är viktigast

Det absolut viktigaste när du köper en skärbräda är att du väljer rätt material.

De alla har sina för- och nackdelar.

Skärbräda i trä

De är effektiva och användbara. Men det finns ett par saker som gör att många hellre köper en skärbräda i plast.

Fördelarna med trä är att de här skärbrädorna oftast är väldigt snygga och naturliga. De kan därför användas som dekoration och serveringsfat också.

Trä är även snällt mot dina köksknivar och sliter inte så mycket på bladen. Därför nämns träbrädor ofta när vi beskriver hur man tar hand om sina köksknivar på bästa sätt.

Studier indikerar även på att alla bakterier inte gillar trä – även om det givetvis går att få mycket dåliga bakterier även i trä.

Det negativa med träbrädor är att de behöver mycket mer omvårdnad än en plastbräda. Du kan heller inte lägga dem i diskmaskinen.

Skärbrädor i trä måste tvättas för hand och torkas noga, eftersom fukt är dåligt för trä. Man behöver även olja in skärbrädor i trä ibland.

Träskärbrädor kostar för det mesta mycket mer än plastbrädor.

Skärbräda i plast

Plast är det bästa alternativet, och det är oftast det enda alternativet för restauranger.

Plast är enklare att rengöra och kan läggas i diskmaskinen, till skillnad från trä.

Många restauranger använder plastbrädor i olika färger, för att enklare kunna veta vilken som används för kött, fisk, grönsaker och frukt. Eftersom man aldrig ska blanda dessa.

Plastbrädor är dessvärre inte lika snälla mot dina knivar som träbrädor är. Plast håller heller inte lika länge, utan de blir lätt repiga och får jack – vilket är små utrymmen som bakterier gillar.

Därför bör du byta ut dina plastbrädor en gång om året.

Som tur är kostar plastbrädor oftast väldigt, väldigt lite.

Skärbräda i glas eller marmor

Använd aldrig en kniv på vare sig glas eller marmor. Det är extremt dåligt för dina knivar, men också farligt – då du riskerar att slinta.

Glas och marmor kan se oerhört fint och exklusivt ut. De fungerar perfekt som dekoration och serveringsfat – men aldrig någonsin som skärbräda.

Skärbrädor i trä och plast är det du behöver.

Trä eller plast

Frågan är då vad som är bäst: en skärbräda i plast eller trä?

Låt oss inleda med att påpeka att de båda fungerar och har sina fördelar, som du kan se här ovanför.

Plastbrädor är enklare att sterilisera och rengöra än träbrädor.

Å andra sidan är det lättare för bakterier att fastna i en plastbräda.

När du skär i en plastbräda så lämnar du massvis med små jack där bakterier kan gömma sig. Trä är mer stryktåligt och du lämnar därför inte lika många små gömmor.

När väl repor och jack börjat uppstå i träbrädan, så kan du helt enkelt slipa ner den och vips, så är den som ny igen.

En skärbräda i plast med många repor och jack måste kastas och ersättas.

Hur gör restauranger

Man ser ytterst sällan träbrädor i restauranger.

Eftersom de hela tiden måste hacka och skiva olika råvaror, så måste de regelbundet rengöra och byta skärbrädor.

Att stå och rengöra träbrädor för hand är med andra ord inte aktuellt. Det skulle nästan bli ett heltidsjobb att enbart stå och skrubba trä.

Som vi skrev innan, så har många restauranger ett system för sina skärbrädor. Man organiserar dem utefter färg, exempelvis vit används för grönsaker och frukt, rött för kött och vitt för fisk.

På så sätt blandar man inte olika råvaror och riskerar spridning av bakterier.

När bör man byta ut en skärbräda

När skärbrädan har fått tillräckligt många, eller stora, jack och repor – så är det oftast dags att byta ut den.

Om man tittar riktigt noga på brädan, så finns det hundratals, om inte tusentals, små repor och jack i brädan.

Varje repa är ett litet utrymme för fukt och bakterier att gömma sig i. Så när de blir för många, då är det läge nog att ersätta skärbrädan.

Om du använder skärbrädan dagligen, så brukar en skärbräda i plast hålla i ungefär ett år.