Träskärbräda

Skärbräda i Trä eller Plast – Allt du Behöver Veta

Det finns för- och nackdelar med både trä och plast. Frågan är vilken som är mest hygienisk och snällast mot kniven. Här är allt du behöver veta.

Skärbrädor är mer än bara en platta du skär upp råvaror på.

Om du använder fel skärbräda så kan det inte bara förstöra dina knivars blad, det kan också vara otroligt ohygieniskt.

Det råder inga tvivel om att trä och plast är de främsta materialen – men vilket är egentligen bäst?

Skärbräda i trä

Skärbräda-av-trä
Träskärbrädor är generellt sett mycket snyggare och tenderar att vara stabilare.

Det är inte speciellt vanligt att träbrädor används i restauranger, desto vanligare är de i hemmet och TV-rutan.

Fördelar

De tar inte lika mycket skada som plast, vilket innebär att livslängden och hållbarheten är mycket, mycket bättre.

När väl de oundvikliga jacken och reporna börjar uppstå i brädan, så är det bara att slipa ner träet.

Skärbrädor i trä tenderar att vara mycket snyggare än plastbrädor, vilket gör att de också kan användas som serveringsfat och dekoration.

En annan positiv sak är att trä är snällt mot dina knivar och sliter inte speciellt mycket på bladet. Så om du har köpt en ny kockkniv och vill undvika att slipa den på länge, då är en skärbräda i trä att rekommendera.

Trä är stryktåligt och det tar tid innan det blir jack och repor i materialet. Det är just i repor och små skåror som fukt och bakterier samlas.

Nackdelar

Träbrädor behöver underhållas och tas om hand om regelbundet. Du kan exempelvis inte tvätta dem i diskmaskinen, utan du måste rengöra dem för hand.

Efter rengöringen måste du även torka dem med en handduk, så att fukt inte tränger in i träet.

Du kan ibland behöva olja in skärbrädor i trä, vilket kan ta en del tid och du kommer inte att kunna använda brädan den dagen.

De tenderar att kosta mer än övriga material. Men i kontrast till det, så håller träbrädor mycket längre – så det jämnar ut sig prismässigt.

Plast

Plastskärbräda
I restauranger brukar man främst använda skärbrädor i plast. Oftast använder man färgade brädor, för att kockarna ska veta vad som får användas på skärbrädan.

Exempelvis kan man använda grönt för grönsaker och frukt, vitt för kött och rosa för kyckling och fisk. Man gör så för att du inte bör blanda vissa råvaror och bakteriekulturer med varandra.

Fördelar

Skärbrädor i plast är enkla och snabba att rengöra. De flesta går att tvättas i diskmaskinen.

Av den anledningen är skärbrädor i plast väldigt enkla att sterilisera, vilket är superviktigt när man hanterar mat. Om något inte är rent så kan det leda till magsjuka och matförgiftning.

De är mycket billiga. I vårt bäst i test av skärbrädor så hittade vi exempelvis en riktigt bra skärbräda från Global för 200-300 kronor.

Nackdelar

Det blir lätt jack och repor i plastbrädor, vilket också är platserna där bakterier och fukt gömmer sig.

När det har blivit tillräckligt många små utrymmen är det dags att slänga och ersätta skärbrädan. Det går inte att åtgärda.

Många gånger måste man ersätta plastbrädor en gång om året. Ibland fler eller färre gånger, beroende på hur intensivt brädan används. Som tur är kostar de väldigt lite.

Plast är ett av de bättre materialen för att dina knivar ska behålla sin kvalité, men det är ändå inte optimalt. Plast kommer med tiden göra dina knivar lite slöare.

Skärbräda i trä eller plast

Både plast och trä kan användas i ditt kök. På frågan vilket material som är bäst, så är svaret, tyvärr, att det beror på dina preferenser.

Om du vill vara så hygienisk som möjligt, då bör du använda dig av plastbrädor och byta ut dem en gång om året. Skärbrädor i plast är lättare att sterilisera.

Om du vill vara så snäll mot knivarna som möjligt och samtidigt vill ha en snygg skärbräda, då är en skärbräda i trä ett givet val.

Om du vill att det ska vara så enkelt som möjligt, så rekommenderar vi plast. De kan läggas i diskmaskinen och de går snabbt att rengöra även för hand.

Skärbrädor i trä behöver mycket mer vård och de går inte att maskindiska.

Vilket material du väljer beror alltså helt och håller på dina preferenser och vilka egenskaper du håller högst.

Hur professionella kockar gör

Som vi beskrev tidigare så använder man främst skärbrädor i plast. Man brukar oftast sortera dem i färger, så att kockarna vet vilka specifika råvaror som får användas på brädan.

En annan viktig aspekt är tillgängligheten och rengöringen.

En träbräda måste diskas för hand och sedan torkas noggrant med en handduk, för att materialet inte ska bli fuktigt.

I restauranger används skärbrädor konstant, och de måste hela tiden bytas om och rengöras. Plast är därför mycket effektivare, eftersom du kan lägga dem i diskmaskinen och du kan rengöra dem snabbt för hand.