Skärbräda-i-trä

Så Oljar Du In Skärbrädan Snabbt & Enkelt

Att underhålla, vårda och olja in skärbrädor går snabbt och är mycket enkelt. Här är allt du behöver veta för att få ut det mesta ur din skärbräda i trä.

Förvånansvärt många människor tar inte hand om sina skärbrädor överhuvudtaget.

Du kan ha den dyraste och bästa skärbrädan på marknaden, men om du inte tar hand om den på rätt sätt kan du förminska brädans livslängd avsevärt.

Det behöver inte ens vara jobbigt eller tidskrävande.

Så här oljar du in skärbrädan.

Tvätta skärbrädan noga

Skrubba rent skärbrädan noggrant. Använt varmt vatten och tvål. Allt smuts och alla matrester måste bort.

Du behöver inte använda mycket tvål, utan det räcker med bara en liten klick. Grovarbetet görs av vattnet och din skrubbning.

Så fort du är klar med rengöringen så måste du torka av skärbrädan med en handduk. Ställ den sedan uppåt mot ett ställ eller en vägg, för att torka på egen hand.

Det är viktigt att det finns ett luftflöde både på bak- och framsidan av skärbrädan.

Dags att olja skärbrädan

Innan du börjar olja in skärbrädan är det viktigt att den är snustorr. Är den ens lite fuktig, så bör du vänta ett tag till.

När väl brädan är torr, kan du börja lägga på oljan.

Du behöver inte vara försiktig när du lägger på oljan, båda sidorna av brädan ska ha så mycket att det börjar droppa.

När du häller ut oljan på skärbrädan kan du ta hjälp av en handduk eller pensel för att sprida ut allt. Använd inte händerna då du riskerar att få stickor. Var även försiktig så att penseln eller handduken inte suger upp för mycket olja.

När oljningen är klar, ställer du den på samma vis som efter att du rengjorde skärbrädan. Det vill säga upprätt och med fritt luftflöde både på bak- och framsidan.

Låt den sedan stå så över natten. Det tar många timmar för oljan att tas upp och sugas in i träet.

Vilken olja för skärbrädan

De vanligaste oljorna för skärbrädor är paraffinolja, kokosnötsolja, mineralolja och även bivax.

Använd aldrig solrosolja eller olivolja, då det kommer att leda till dåliga lukter och maten kommer att smaka illa.

Att applicera olja är mycket för att skapa ett skydd för träet och för att hålla borta bakterier. Eftersom alkohol är bra för att ta död på bakterier så finns det en del människor som använder det istället för olja.

Gör aldrig det.

Alkohol må vara bra på att ta kål på bakterier, men det torkar ut träet – vilket kan resultera i motsatt effekt.

Varför oljar man in skärbrädor

När du oljar in din skärbräda av trä, så ytbehandlar du materialet. Det vill säga du skapar ett naturligt skydd mot fukt, vätskor och sedermera bakterier.

Skärbrädor som inte har ytbehandlats kan både svälla och krympa. En inoljad skärbräda behåller oftast formen mycket bättre.

Anledningen till varför en del skärbrädor krymper eller sväller, är för att de under en längre tid har utstått vatten. Det kan även göra så att skärbrädan ändrar form och böjer sig.

Oljan motverkar allt detta.