Vatten-i-kyl

Så Blir Du Av Med Mögel i Kylskåpet

Mögel i kylskåpet är en riktig börda. Inte bara luktar det illa och förstör din mat – det sprider sig otroligt snabbt också. Här är allt du behöver veta om att bli av med mögel i kylskåpet.

En vanlig tanke är att det räcker med att kasta ut de mögliga matvarorna och sen är problemet ur världen. Den lösningen kan fungera ibland, men långt ifrån alltid.

Här är allt du behöver veta om hur du blir av med mögel i kylen, hur du mot motverkar det och varför det uppstår.

Hur du får bort mögel ur kylen

Först och främst måste du tömma kylen på alla livsmedel. Inte en enda burk, skål eller råvara får stå kvar.

Ställ allt på köksbänken och inspektera råvarorna noga. Kasta allt som har den minsta antydan på mögel.

Med tanke på möglets spridningsförmåga, är det superviktigt att du verkligen identifierar och kastar bort varenda liten råvara som har mögel på sig.

Ta sedan ut alla hyllor och lådor från kylskåpet. Rengör dem noga med både tvål och vatten. Se till att du tvättar varje litet hörn, list och skåra.

Börja tvätta invändigt

När kylen är helt tom från livsmedel och hyllor, så är det dags att börja rengöra insidan.

Använd tvål och vatten för att rengöra allt. Det går även att använda vinäger, om du vill vara riktigt tuff mot möglet.

Kom ihåg att mögel är luftburet och det är inte ovanligt att det finns i små utrymmen, var därför noga med att rengöra under listerna och i hörnen av kylskåpet.

Om du inte kan ta bort gummitätningen runt dörren, rekommenderar vi att du använder en sked eller kniv för att rengöra under gummit.

Torka sedan av allt med en handduk eller papper. Börja sedan lägga tillbaka hyllor, lådor och livsmedel i kylen. Var noga med att allt, även hyllorna och lådorna, är torkade när du ställer tillbaka dem.

Hur du motverkar mögel i kylskåpet

Det bästa du kan göra är att motverka mögel från första början, istället för att agera först när det dykt upp.

Du kan göra det genom att kasta bort mat innan det blir dåligt. Täck över din mat med folie, matlådor eller plast. Att ha maten ståendes i kylen utan skydd, är ingen bra idé.

En annan viktig sak är att städa kylskåpet med jämna mellanrum. Även om du inte ser det, så kan mögel och bakterier ha börjat byggas upp redan.

Varför får man mögel i kylen

I majoriteten av fallen så är boven i dramat gammal mat. När väl utgången mat börjat ruttna och få mögel, så går det snabbt utför. Inom loppet av bara ett par dagar så kan maten vara fylld med mögel.

Mögel sprids genom luftcirkulationen och när det kommer i kontakt med andra livsmedel. Därför är det så viktigt att alltid använda plast, folie eller matlådor för att isolera maten och inte låta det stå fritt.

Mögel dras till klimat där det är fuktigt och mörkt – i det här fallet, ditt kylskåp.

Av den anledningen är människor så rädda när strömmen går i huset, eftersom det räcker med att kylen är avstängd i 1-2 dagar för att maten ska börja mögla.