Bästa-matberedaren

Matberedare Bäst i test 2021 – 4 Bästa Matberedarna

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa matberedaren för dig. Vi har hittat 4 prisvärda matberedare för varje budget och användningsområde.

Få köksredskap spar så mycket tid som en matberedare. De är verkligen som ett par extrahänder som hjälper dig med allt i köket.

Eftersom det finns så pass många matberedare på marknaden idag – så är det svårt att veta vilken man ska köpa.

I den här guiden har vi inte bara gått igenom de bästa matberedarna för i år, utan även gått igenom exakt vad du bör titta efter när du köper en matberedare.

 • Bästa Matberedaren: KitchenAid Matberedare
 • Bästa Stora Matberedaren: Magimix CS 5200 XL
 • Mest Prisvärd: Braun Matberedare
 • Bäst För Såser: KitchenAid Mini Matberedare

 • I artikeln går vi igenom exakt hur vi kom fram till de här resultaten. Men du kan även läsa här för att få reda på hur vår process ser ut.


  Bästa Matberedaren: KitchenAid Matberedare

  För: Stark och tålig motor. Hög kvalité på materialet. Pålitlig. Massvis med tillbehör följer med. Otroligt mångsidig. Klarar av även större råvaror.
  Mot: Lite jobbig att rengöra, jämfört med andra modeller

  Helt klart en av de mest prisvärda matberedarna på marknaden idag. Den har en väldigt stark motor på 300 W, samt en stor skål som rymmer 3,1 liter.

  Designen är mycket stilren och konstruktionen känns stabil och kvalitativ. Det märks att det är kvalité på materialet och inte något billigt skräp som går sönder efter ett år.

  Maskinen är riktigt pålitlig och stark – vilket förklarar varför den har blivit så populär. Det är definitivt en av de matberedarna med flest positiva recensioner.

  Den har sex olika inställningar för tjockleken på skivorna som maskinen skär.

  Vi gillar också att den har tre nedmatningsrör, ett stort, ett mellanstort och ett litet. Så den kan hantera både stora och små råvaror.

  Till vår förvåning följer det även med massvis med tillbehör. Exempelvis en skärskiva, tre knivblad, en universalkniv och en degkrok som kan knåda alla typer av degar.

  Det finns även en visp, rivskiva och en spatel för att kunna rengöra skålarna.

  Det enda vi inte gillar med KitchenAids matberedare är att den är lite mer tidskrävande än övriga modeller att rengöra. Inte så till den grad att det sänker betyget eller tar upp jättemycket tid, men vi önskar att det hade kunnat vara lite enklare.

  En riktigt, riktigt bra matberedare som har allt du kan tänkas behöva.


  Bästa Stora Matberedaren: Magimix CS 5200 XL

  För: Exceptionellt stark motor. Extra stort inmatningsrör och stora skålar. Många tillbehör följer med. Givmild garanti. Väldigt hög kvalité.
  Mot: Dyr.

  Om du letar efter en matberedare som kan hantera väldigt stora kvantiteter och råvaror – då är det här ett självklart val.

  Motorn är på hela 1100 W och det finns tre olika skålar du kan använda, där den största är på hela 3,6 liter.

  Inmatningsröret är dessutom extra stort, så att du ska slippa hacka och skiva råvaror innan du lägger dem ner i maskinen.

  Med en så kraftfull motor, stor skål och brett rör, så är det definitivt den mest rejäla matberedaren vi kommit över. Den är magnifik när du har mycket mat att laga eller stora råvaror att skiva.

  En annan sak vi gillar är att maskinen själv reglerar effekten, baserat på vilka råvaror du lagt i matberedaren.

  Med andra ord kommer maskinen själv känna av om det är tunga och stora saker i skålen, och därmed höja styrkan och hastigheten.

  Riktigt smidigt och otroligt användbart!

  Med matberedaren får du också två skärskivor, två rivskivor, äggvitevisp, degkrok, XL-tratt, förvaringslåda, citruspress, metallkniv och ett recepthäfte. Väldigt givmilt, måste vi säga.

  Garantin på matberedaren landar på 3 år, medan motorn har en garanti på hela 20 år.

  Den här matberedaren kostar mycket mer än de flesta andra modeller, men den är inte på något sätt dyr.

  Med tanke på kvalitén, storleken, motorstyrkan, alla tillbehören och garantin – så är det helt klart en av de bästa matberedarna där ute. Definitivt en av våra favoriter!


  Mest Prisvärd: Braun Matberedare

  För: Mycket bra pris. Tystgående. Snabb och stark motor. 15 olika hastigheter att välja på. Enkel att använda och rengöra.
  Mot: Inte den snyggaste designen.

  Den kostar inte mycket, men presterar långt över sin prisklass.

  Den är lätt, smidig att använda och enkel att rengöra och hålla ren.

  Maskinen är faktiskt väldigt snabb och förvånansvärt tyst. Vi hade inte förväntat oss en så tystgående maskin för det här priset. Men den är faktiskt väldigt tyst när du använder den.

  Motorn är på 600 watt och den har 15 olika hastighetssteg du kan välja mellan.

  Inkluderad i paketet är ett knådtillbehör, en skål på 2 liter, rivskiva, skärskiva och vispskiva. Inte lika många tillbehör som de dyrare modellerna, med definitivt tillräckligt många för de flestas behov.

  Vi gillar också att den är so enkel att ta isär och rengöra. Inget strul eller tidskrävande moment, utan allt flyter på bra.

  Vi har inte hittat en enda dålig sak med den här maskinen. Den presterar riktigt bra på alla fronter.

  Om vi ska vara petnoga, så är designen kanske inte den snyggaste – men den fungerar.

  Om du letar efter en billig, stark, tyst och enkel matberedare, då är det här ett självklart val. Den är mycket, mycket prisvärd.


  Bäst För Såser: KitchenAid Mini Matberedare

  För: Bra för såser och soppor. Tar upp väldigt lite plats i köket. Kompakt och snygg design. Enkel.
  Mot: Kostar lite för mycket. Kan inte skära eller skiva.

  Det här är en bra matberedare för dig som vill göra soppor, såser och bakelser där hemma. Om dina behov är större än så, bör du titta på någon annan maskin.

  Maskinen är kompakt, liten och effektiv. Den får jobbet gjort med enkelhet.

  Skålen rymmer endast 1,1 liter och motorn är inte den mest kraftfullaste med sina 240 W. Men å andra sidan är det en mini-matberedare, så det är förväntat. Den är inte designad för att hacka och skiva stora frukter.

  Det går inte att riva eller skära med den här matberedaren.

  Den här maskinen har minst sagt sina begränsningar. Men det är för att den är väldigt specifik och är gjord för enbart ett par arbetsuppgifter.

  Om du vill ha en liten och kompakt maskin, som är bra på att göra såser, soppor och andra enklare uppgifter – då är det ett bra val. Den sköter de uppgifterna med bravur.

  Vi tycker däremot att den kostar lite för mycket, vilket sänker betyget en del. Än dock en bra matberedare för rätt arbetsuppgifter!


  Hitta den bästa matberedaren för dig

  Med tanke på hur många olika matberedare det finns på marknaden idag, så kan det kännas överväldigande att välja vilken man ska köpa.

  För att göra det enklare för dig, utöver vårt bäst i test, tipsar vi dig om ett par viktiga saker att tänka på innan du köper en matberedare.

  Kvalitén på motorn

  En av de viktigaste sakerna i en matberedare är motorn.

  För att kunna hacka morötter och knåda tung och seg deg – så krävs en effektiv motor.

  Problemet med många billiga matberedare är att de har en svag och långsam motor. Det visar sig främst när du ger maskinen lite svårare arbetsuppgifter, men det återspeglas också i livslängden.

  Sämre motorer tenderar att bli långsammare och svagare efter bara ett par månaders användning.

  Se över motorns effekt, för att få ett hum om hur bra den är. Men allra viktigast är att du läser recensioner och tester för att se hur motorn presterar.

  Det går sällan att avgöra hur bra en motor är baserat på produktbeskrivningen och specifikationer. Istället bör du se vad konsumenter som använt maskinen tycker.

  Den ska passa dina behov

  Matberedaren är en allt-i-allo. Den kan göra det mesta, det vill säga.

  Majoriteten av alla matberedare vi tittat på kan hacka, riva, mixa och mala direkt ur kartongen. Även om de flesta klarar av dessa arbetsuppgifter utan att du behöver köpa extra tillbehör, bör du dubbelkolla att den kan hantera allt du vill att den ska göra.

  Till skillnad från övrig köksutrustning, så är det inte främst funktionerna du bör titta på – utan designen.

  Om du planerar att hacka stora kvantiteter grönsaker eller frukter, så är ett brett rör och en stor skål att rekommendera.

  Om du enbart tänker hacka och mala små mängder nötter och bär, så kan en mindre maskin vara mer lämpligt. Kom ihåg att större rör, skålar och maskiner oftast innebär ett högre pris. För att inte nämna att de tar upp mer plats i köket.

  Stor eller liten matberedare

  Som vi skrev här ovanför, så innebär större maskiner för det mesta en prishöjning.

  Föreställ dig vad du ska göra med maskinen. Det vill säga; hur stora mängder och hur stora råvaror.

  Du vill inte köpa en för liten maskin, där du måste hacka och skiva råvarorna varenda gång de ska ner i röret och matberedaren. Ibland är det oundvikligt, vid större råvaror, men inte varje gång.

  Du vill å andra sidan inte köpa en för stor maskin heller. Vilket innebär att du betalar för mer än du använder och maskinen kommer att ta upp onödigt mycket utrymme i köket.

  Dyr eller billig matberedare

  Låt oss säga det från början: billiga matberedare är oftast skräp. Inte alltid, men ofta.

  När du köper en kockkniv eller stekpanna så går det att hitta billiga modeller som presterar långt över sin prisklass. Detta då materialet för det mesta är relativt billigt – även om det är av hög kvalitet.

  När det kommer till motordriven köksutrustning är verkligheten en annan.

  Det är många aspekter att se över när du köper en matberedare, exempelvis design, bladens vasshet och storleken. Men viktigast är ändå motorn. Utan en bra motor, så är allt annat förgäves.

  Du kan ha de vassaste bladen, största röret och snyggaste skålen – men med en svag och billig motor så spelar det ingen roll. Maskinen kommer att bli långsam inom kort och få svårt att hantera tyngre uppgifter.

  Summasummarum är att du bör undvika de allra billigaste matberedarna. De må vara billiga inledningsvis, men om du måste köpa en ny om 1-3 år igen – så blir det snabbt dyrt.

  Investera istället i kvalité.

  Varför köpa en matberedare

  Det är få köksredskap som spar så mycket tid som en matberedare. Det är perfekt för dig som inte har så mycket tid eller energi till att laga mat – eller om du bara vill göra matlagningen mer effektiv.

  En matberedare kan göra allt från att skiva potatis, till att hacka lök och riva ost.

  Det är kort och gott ett par extrahänder i köket som hjälper dig att laga mat snabbare. Medan maskinen skivar potatisen, så får du tid att göra annat.

  Det är enkel maskin som kan göra väldigt mycket. Vilket resulterar i att du spar otroligt mycket tid och matlagningen går snabbare.