Bästa-köksassistenten

Köksassistent Bäst i test 2021 – 4 Bästa Köksassistenterna

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa köksassistenten för dig. Vi har listat de 4 mest prisvärda assistenterna på marknaden idag.

Att köpa en köksassistent är inte det lättaste. De kan variera kraftigt i både pris och kvalité.

Vi har gått igenom marknadens främsta köksassistenter för i år, för att se vilka som presterar bäst.


I artikeln går vi igenom exakt hur vi kom fram till de här resultaten. Men du kan även läsa här för att få reda på hur vår process ser ut.


Bästa Köksassistenten: Kenwood Chef XL

För: Extremt hög kvalitet och kraftfull motor. Klarar även de tyngsta surdegarna. Stora behållare och vispar. Perfekt för stora kvantiteter. Heltäckande stänkskydd. Upplyst behållare. Justerbara hastigheter och pulsfunktion. 10 års motorgaranti.
Mot: Dyr.

En otroligt populär maskin med en hel uppsjö av positiva recensioner. Vilket inte är så förvånande, med tanke på hur högpresterande den här premium-assistenten är.

Först och främst är motorn fruktansvärt stark, med en effekt på 1700 W!

Den skulle kunna vispa och blanda cement som om det vore vispgrädde. Perfekt för dig som vill hantera tyngre surdegar.

En annan sak vi gillar är den enorma behållaren, som rymmer hela 6,7 liter. Kombinera det med de extra stora visparna och man förstår snabbt varför den anses vara bäst i segmentet.

Köksassistenten har även ett heltäckande stänkskydd. Den har även en lampa, så att du hela tiden ser vad som sker inne i behållaren.

Maskinen har en pulsfunktion och du kan själv justera hastigheten.

Motorn har en garanti på hela 10 år.

Inkluderat i paketet får du en degkrok, visp, k-blandare, cremevisp, blandverktyg och stänkskyddet som vi beskrev här ovanför. Vissa delar tål dessutom maskindisk.

Ett sånt här kraftpaket kommer däremot inte gratis. Priset är ganska högt, även om den inte är dyr om man ser till vad man får.

Den är extremt kraftfull, pålitlig och av väldigt hög kvalitet. Den kommer att hålla i många, många år framöver. Definitivt en av de bästa köksassistenterna idag!


Mest Användarvänlig: Ankarsrum Köksassistent

För: Stark motor. Skål på 7 liter. Motorn har automatisk reglering. Lätt att använda. Många delar kan maskindiskas. Kan hantera upp till 5 kilo deg. Mycket pålitlig.
Mot: Låter mer än övriga.

Precis som vår bäst i test-vinnare, så är Ankarsrum även den stor och har en oerhört kraftfull motor.

Motorn har en effekt på 1500 W och behållaren landar på hela 7 liter!

Något vi älskar med den här assistenten, är att motorn har en automatisk reglering. Baserat på tyngd och mängd, så avgör köksassistenten själv vilken kraft och hastighet som behövs när den blandar och vispar. Otroligt effektivt.

Ett stort plus är att många delar till den här köksassistenten går att maskindiska, vilket höjer betyget. Det är helt klart en av de mest användarvänliga köksassistenterna vi hittat.

Designen är precis som den känns – premium. Allt känns väldigt hållbart och pålitligt. Den har en professionell look som definitivt höjer känslan i köket.

Det enda negativa vi har att säga om den här assistenten är att den låter lite mer än övriga. Men det sänker inte betyget på något sätt, utan det är att förvänta sig när man hanterar en maskin med den här styrkan och kvalitén.

Allt-som-allt är det en otroligt bra maskin som kan hantera upp till 5 kilo deg. Vi gillar den starkt!


Väldigt Tyst: KitchenAid Artisan 175

För: Tystlåten. Mjukstarts-funktion. Enkel att sätta ihop. Riktigt snygg design med 9 färger att välja på. Hög kvalitet!
Mot: Kostar en del.

KitchenAid är ofta förekommande när det handlar om köksassistenter och liknande maskiner. De är kända för att producera bra, billig och pålitlig motordriven köksutrustning.

Vi kan inleda med att klargöra att det här definitivt är en av de snyggaste köksassistenterna vi tittat på. Vi blev förälskade i den röda varianten, men det finns också 8 andra färger att välja på.

Vad som gör den här maskinen unik är ljudnivån. Den är mycket tystare än alla andra modeller vi tittat på.

En av anledningarna till den låga ljudnivån, kan vara att maskinen använder ett kugghjul istället för en drivrem – som de andra maskinerna gör. Det här tycks inte påverka effektiviteten överhuvudtaget, utan endast sänka ljudnivån en hel del. Båda tummarna upp för det!

Skålen (behållaren) är på 4,8 liter. Du har även 10 hastigheter att välja på, så att smeten eller degen blir precis så som du vill ha den.

Man har även utrustad maskinen med ”soft start”. Det betyder att den börjar vispa/blanda sakta i början, för att sedan gå upp i hastigheten. På så sätt slipper man de där klassiska stänken av mjölk och mjöl som brukar ske i början. En bra säkerhetsåtgärd!

Den är tystlåten, enkel att sätta ihop och, framförallt, otroligt snygg. Definitivt en av våra favoriter!


Snygg Design: Smeg Retro Köksmaskin

För: Riktigt snygg design. Stabil och pålitlig konstruktion. 10 olika hastigheter att välja på. Väldigt låg ljudnivå. Flera olika färger att välja på.
Mot: Lite svagare motor än övriga.

En väldigt läcker köksassistent som definitivt kan få en permanent plats på köksbänken. Den finns dessutom i hela 14 olika färger att välja på.

Den är både mindre och svagare än övriga maskiner vi tittat på, men den är perfekt för hemmabakaren. Skålen rymmer 4,8 liter, vilket är mer än nog för de flesta hushåll.

Maskinen är gjord i aluminium och på undersidan finns anti slir-fötter för bättre stabilitet. Hela konstruktionen känns väldigt pålitlig och stabil.

Du får även med stänkskydd, degkrok, blandare och visp i paketet.

Den är förvånansvärt tyst och väldigt bekväm att använda.

Eftersom den är billigare än de andra, är så enkelt att använda och är tystgående – så är det helt klart en av de mest prisvärda köksassistenterna. Perfekt för dig som gillar att baka och laga mat där hemma. Den otroligt fräscha designen är en stor bonus!


Hitta bästa köksassistenten för dig

Man skulle kunna beskriva köksassistenten som en lillebror till matberedaren.

En matberedare hackar, skivar och krossar, emedan en köksassistent vispar och blandar. Med andra ord perfekt för surdegar, bakning och när du ska göra såser.

Det finns många köksassistenter att välja på och det kan vara svårt att veta exakt vad man ska leta efter.

För att minska risken för att du gör ett felköp, och öka chansen för att du hittar en bra köksassistent som passar dig, så har vi skrivit den här guiden. För att ge dig ett hum om vad du ska titta efter.

Olika funktioner

Köksassistenten kan vispa och blanda. Det är dess primära specialitet.

Det finns däremot modeller som låter dig göra andra saker. En del tillverkare låter dig även köpa extra tillbehör som gör köksassistenten mer flexibel, vad gäller dess arbetsområde och uppgifter.

Vanligast är att köksassistenten också kan fungera som köttkvarn, mixer, juicepress, matberedare, citruspress, pastaskärare, glassmaskin och råkostmaskin – bara för att nämna några.

Du bör avgöra om du endast vill kunna vispa och blanda med assistenten, eller om du också vill kunna göra andra saker med den.

Om du är osäker, kan det vara bra att köpa en modell som ger dig möjligheten att köpa tillbehör i framtiden – om du skulle ändra dig.

Men kom ihåg att fler funktioner också innebär ett högre pris. Så om du enbart vill blanda och vispa med köksassistenten, finns det inte någon anledning att uppgradera den till något annat.

En tyst köksassistent

Många köksassistenter har väldigt starka motorer, vilket kan resultera i höga ljudnivåer.

Det finns köksassistenter som låter mindre än övriga. Om du, eller någon i ditt hushåll, är ljudkänslig – så kan det vara bra att investera i en lite tystare modell.

OBH Nordica och KitchenAid’s köksassistenter har en tradition av att vara relativt tysta, i jämförelse med andra modeller. Vi rekommenderar därför att du tar en extratitt på dem i vårt bäst i test.

Dyr eller billig köksassistent

När vi tittar på köksutrustning, är priset alltid en del av ekvationen. Vi vill ha så mycket kvalité, för så lite pengar som möjligt.

När det kommer till köksassistenter så får man däremot inte vara snål. Det kan leda till att det blir dyrt i längden.

Köksutrustning som är motordriven kostar ofta lite mer och är helt klart värt att investera i. Motorer är inte billiga och för att få bra kvalité på sakerna, kräver det att man öppnar plånboken lite mer än om man köpte en stekpanna eller wok.

Vår erfarenhet är att billiga köksassistenter ser bra ut och har effektiva vispar, men att deras motorer är under all kritik. Det behöver nödvändigtvis inte märkas inledningsvis, men efter ett par veckor eller månaders användning – så börjar motorn bli seg och långsam.

Den billiga köksassistenten blir därmed dyr, eftersom livslängden är så pass kort.

Du behöver heller inte köpa de allra dyraste modellerna. Vår rekommendation är att du håller dig över 2000 kronor och inte går under den gränsen.

Det finns säkerligen modeller som är bra som kostar under 2000 kronor – men är det värt chansen? Troligtvis inte.

Vi rekommenderar att du kastar ett öga på vårt bäst i test igen, där vi har listat även de bästa budgetvarianterna. De som ger mycket för pengarna, utan att du behöver kompensera med kvalitén.

Hur vi valde ut de bästa köksassistenterna

Syftet med våra test är att ge dig en så bra överblick som möjligt över marknadens alla köksassistenter.

Vi vill hjälpa dig att hitta den bästa köksassistenten för dig – oavsett din budget.

För att kunna göra det så har vi inte bara fokuserat på vår egna bedömning och erfarenhet, utan även lagt ner mycket tid åt att göra research. Vi vill helt enkelt se vad andra konsumenter och kockar tycker om respektive produkt.

Eftersom det handlar om köksapparater innehållande en motor, så är det viktigt att se vad människor tycker om maskinen även efter 6, 12 och 24 månader. Vi har inte möjligheten att testa köksassistenter så länge.

Vi har sedan tagit med resultaten från vår research, i vår samlade bedömning. På så sätt kan vi ge dig en så genuin och bred överblick som möjligt, för att hitta den bästa köksassistenten för dig.