I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa kockkniven för dig. Vi har noga kategoriserat och recenserat varje kniv, så att du enkelt och snabbt kan hitta den som passar dig bäst.
Kockkniven är designad för att kunna hantera flera olika arbetsmoment i köket. Från att skära upp segt kött, till att hacka grönsaker.
Långt ifrån alla kockknivar kan erbjuda en sådan effektivitet och mångsidighet.
Därför har vi gått igenom marknadens främsta knivar för att hitta de mest prisvärda.
- Bästa Kockkniven: Global G-2
- Väldigt Populär: Satake Ame Kiritsuke Kockkniv
- Bästa Premiumval: Yaxell Ran Kockkniv
- Bra Alternativ: Mac Mighty Kockkniv
I artikeln går vi igenom exakt hur vi kom fram till de här resultaten. Men du kan även läsa här för att få reda på hur vår process ser ut.
Bästa Kockkniven: Global G-2
Mot: Känns liten om du har väldigt stora händer.
Hållbarheten, precisionen och den smarta designen är något som kännetecknar Globals knivar. G-2 är definitivt en bra representation för vad en bra kockkniv är.
Tack vare att handtaget och bladet är ett enda stycke, så är den superlätt att rengöra och balansen på kniven är mycket bra.
En professionell och effektiv kniv och definitivt den kockkniv som ger mest för pengarna. Riktigt bra!
Väldigt Populär: Satake Ame Kiritsuke Kockkniv
Mot: Tyngre än övriga knivar, om du föredrar en lätt kockkniv.
Den är tillverkad av fem lager stål, vilket ger den dess väldigt vackra och unika mönster. Handtaget är gjord i kanadalärk.
Kniven ligger perfekt i handen. Den väger mer än de flesta andra kockknivar vi tittat på, och i det här fallet är det en fördel. Den känns professionell och exklusiv.
Balansen är noga kalkylerad, och i kombination med tyngden och det vassa bladet, så har kniven en exceptionell precision. Perfekt för fisk!
Bästa Premiumval: Yaxell Ran Kockkniv
Mot: Dyr.
Den här kniven är gjord av 69 lager stål och handtaget är gjort av Mikarta, vilket är ett vattentåligt material.
Kniven är otroligt vass och välbalanserad. Den ligger mycket skönt i handen, även om du skulle ha lite större händer.
En väldigt exklusiv japansk kockkniv som är sylvass direkt vid leverans. Den är redo att skära, hacka och skiva direkt.
Kvalitén är obestridlig. Utan tvekan en av de bästa kockknivarna på marknaden idag.
Bra Alternativ: Mac Mighty Kockkniv
Mot: Lite tråkig design.
Den är väldigt vass och håller dessutom skärpan länge, utan att du behöver slipa den.
Kniven är ergonomisk och har en bra balans mellan blad och handtag.
Mac Mighty är en av de mest väletablerade kockknivarna och har länge varit ett förstahandsval för många kockar. Med all rätt, den är riktigt, riktigt bra och pålitlig.
Det enda negativa är att den har en lite tråkig design. Men den fenomenala prestationen överväger utseendet med hästlängder.
Så hittar du den bästa kockkniven
Det finns en hel uppsjö med kockknivar att välja på. Det kan vara ett överväldigande beslut, med alla olika namn, priser, former, mönster och produktbeskrivningar.
En kockkniv är ett individuellt redskap, det finns ingen ”one-size-fit-all”. Vi alla har olika smaker, kriterier och preferenser.
Vi kan därför inte säga exakt vilken kniv som är bäst för dig, eftersom bara du kan veta det.
Vi kan däremot hjälpa dig att hitta den kniv som passar dig bäst. Det finns nämligen ett par saker att tänka på när du köper en kökskniv.
Västerländsk eller japansk kockkniv
Kockkniven från Europa skiljer sig en hel del från den som används i Japan. Det gäller inte bara utseendemässigt, utan även hur de fungerar och används.
Japanska kockknivar har smalare blad och kräver mer underhåll. De är även slipade endast på en sida, vilket innebär att det finns knivar som antingen passar höger- eller vänsterhänta kockar.
Västerländska kockknivar kan i majoriteten av fallen användas av alla, oavsett om du är vänster- eller högerhänt.
Kockknivar från Japan skär mycket finare snitt, då de ofta hanterar fisk. Deras knivblad är därmed också mycket delikatare och kräver mer försiktighet när de används. De har lättare för att gå sönder.
Västerländska knivar är oftast mycket stryktåligare och mer robusta.
Om du planerar att använda kniven till främst kött och fågel, så är den västerländska kockkniven att föredra.
Om du ska använda kniven främst till fisk och grönsaker, så kan en japansk kockkniv vara att föredra.
Vilket material på bladet
Kockkniven är en kniv som används i många olika arbetsområden. Allt från kött och fisk, till grönsaker och frukt. Från att göra fina och precisa snitt, till att snabbt hacka upp kyckling.
Just därför är bladet på de flesta kockknivarna gjort i rostfritt stål. Det är helt enkelt överlägset de flesta andra.
Rostfritt stål är uthålligt, vasst och stryktåligt. Vilket är egenskaper de flesta kockar vill ha i en kockkniv.
Det finns kockknivar av keramik, men den typen av material går lättare sönder och är inte lika stryktåligt som rostfritt stål.
Om du skulle råka träffa ben i köttet, så finns det en risk för att keramik-kniven skadas.
Om du är en hemmakock, då rekommenderar vi att du köper en kockkniv i rostfritt stål.
Stor eller liten kockkniv
Storleken på kniven är högst individuellt. Vissa kockar föredrar långa blad, andra vill ha dem korta.
De flesta västerländska kockknivar är mellan 17 och 21 cm. Det finns både kortare och längre än så, men de här måtten är de allra vanligaste.
Längre knivar tenderar att vara bättre när du ska skära långa och fina snitt, exempelvis i fisk. Medan ett kortare blad kan ge dig mer kontroll och kraft när du skivar något.
Eftersom kockkniven används till flera olika saker, så föredrar vi knivar som är precis ”mitt-i-mellan” och inte är varken långa eller korta.
Om du ska använda kockkniven till endast en sak, så är chansen stor att det finns andra typer av knivar som kan göra jobbet bättre.
Exempelvis om du enbart ska skära fina och precisa snitt i fisk, så kan en filékniv oftast göra jobbet bättre.
Att välja en kniv mellan 17 och 21 cm är ett säkert val.
Välj en pålitlig tillverkare
När man köper köksutrustning på nätet, är det svårt att veta hur kvalitén kommer att vara.
När det kommer till köksknivar, så finns det ett par tillverkare som är väletablerade och pålitliga. Deras produkter är i regel väldigt bra.
Vi föredrar att köpa våra knivar från de lite kändare tillverkarna, då vi har goda erfarenheter med dem. Även om det givetvis finns lite mindre, okända, företag som producerar bra knivar.
Några av de bästa kockknivarna kommer från Global, Satake, Mac, Yaxell, Tamahagane, Kai, Zwilling, Victorinox, Wüsthof och Fiskars.
Dyr eller billig kockkniv
Eftersom kockknivar är så pass populära, och det finns så många knivar att välja på, så går det att fynda riktigt bra knivar.
Med en så kraftig konkurrens mellan tillverkarna, så pressas priserna oftast ner.
När det kommer till knivar, och då främst japanska, finns det en viss korrelation mellan högt pris och kvalitet. De allra dyraste kockknivarna är oftast handgjorda och använder sig av flera olika kvalitativa stål.
Därmed inte sagt att det finns dyra knivar som presterar dåligt.
Du bör aldrig ta ett beslut enbart baserat på pris. Det finns många variabler att reflektera kring först.
Som du ser i vårt bäst i test, så behöver du inte punga upp 2-3 tusen kronor för att få en bra kockkniv. Du kan definitivt hitta bra knivar även för 800-1000 kronor.
Global anses tillverka några av de bästa kockknivarna – trots att de kostar mycket mindre än många andra knivar.
Om du vill vara sparsam, men ändå ha högsta kvalitet, rekommenderar vi dig därför att slänga ett extra öga på Globals kockknivar.
Kvaliten på knivbladet
Problemet med en del billiga knivar är att de ser snygga ut och presterar bra – till en början.
Det är först efter ett par veckor eller månaders användning som bladet börjar rosta eller blir slött och långsamt.
Vi har sett riktiga skräckexempel där blad börjar rosta efter bara en veckas användning, trots att de tagits om hand om på rätt sätt.
Det är omöjligt att veta hur bra ett blad egentligen är, men för att minimera risken bör du:
- Läsa recensioner och tester, exempelvis vårt bäst i test
- Köpa en kniv från en pålitlig tillverkare
- Testa kniven i butik eller hos en vän som äger kniven
Bra balans är ett måste
Balansen mellan knivbladet och handtaget är väldigt viktigt.
Om antingen bladet eller handtaget är för tungt, kommer det att påverka hur du arbetar med kniven. Det kommer inte att kännas bekvämt eller naturligt, utan omständigt och svårt.
Även här är det svårt att avgöra genom att enbart läsa produktbeskrivningen och titta på bilder. Läs tester och recensioner för att se vad andra kockar och konsumenter tycker om balansen på kniven.
Ta hand om din kniv
Även om du köper den dyraste och bästa kockkniven i hela universum, är den totalt värdelös om du ändå inte tar hand om den på rätt sätt.
En bra, stark och vass kockkniv kan snabbt bli rostig, långsam och repig om du begår ett av följande misstag.
Använd inte diskmaskinen. Varmt vatten, ånga och diskmedel kommer att förstöra bladet och handtaget. Risken är även stor att diskmedlet missfärgar bladet.
När knivarna ligger i diskmaskinen finns det även en stor risk att de nuddar, gnids och studsar mot annan utrustning, vilket kan leka till jack och repor.
Lägg inte knivarna i besticklådan. När knivar ligger i besticklådor så är det oundvikligt att de vidrör annat material. Vare sig det är bestick eller lådan. Det kommer att orsaka repor och små hack i bladet.
Att hela tiden ligga och gnida mot någonting kommer även att göra bladet slött.
Använd alltid en knivlist eller ett knivblock till dina köksknivar.
Använd alltid skärbräda. Använd aldrig dina knivar på något annat underlag än din skärbräda. Dels av hygieniska skäl, men främst också för knivarnas skull.
Skärbrädan är konstruerad för att det ska slita minimalt på din kniv. Bordsskivan, diskbänken eller annat underlag är inte gjord för att du ska kunna skära på det. Dåliga underlag är ett recept för en slö kniv.
Torka kniven efter tvätt. Efter att du har rengjort din kniv för hand, så måste du också torka den. Lämna aldrig vatten eller fukt på kniven, då det kommer att leda till rost. Även ”rostfritt stål” kan rosta – trots namnet.
Slipa bladet ibland. Nuförtiden är det inte svårt att slipa knivar hemma. Det finns både knivslipar, slipstenar och honingstål som är både är billiga och enkla att använda. Alternativt kan du lämna in kniven till ett proffs som slipar kniven åt dig.