Kastrull

Kastrull Bäst i test 2021 – 4 Bästa Kastrullerna

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa kastrullen för dig. Vi har listat och rankat årets mest prisvärda kastruller, för att du enkelt och snabbt ska hitta den som passar dig och din budget bäst.

Kastruller kommer i alla möjliga former, priser och storlekar. Det kan vara svårt att veta varken in eller ut.

För att göra valet lite enklare för dig, så har vi noga kategoriserat årets bästa kastruller. På så sätt kan du på nolltid se vilken kastrull som passar dina preferenser bäst.

  • Bästa Kastrullen: Scanpan Fusion 5
  • Väldigt Populär: Fiskars All Steel Kastrull
  • Bästa Kastrullset: WMF Grytset Provence Plus
  • Bästa Budgetval: Jamie Oliver Everyday SS kastrull

Bästa Kastrullen: Scanpan Fusion 5


För: Ypperlig värmefördelning och snabb uppvärmning. Tjock botten. Hög kvalitet rakt igenom. Fungerar på alla värmekällor och den kan rengöras i diskmaskinen. Handtagen blir inte speciellt varma vid användning.
Mot:
En otroligt populär kastrull med en fenomenal värmefördelning, för att inte nämna att den värms upp snabbt också.

Den tjocka botten och det robusta materialet höjer definitivt intrycket på den här kastrullen.

Vi gillar att det finns måttmarkeringar på insidan. Det höjer betyget!

Man har även konstruerat kastrullen smart, så att handtagen inte blir speciellt varma – vilket är ovanligt.

En rejäl och kvalitativ kastrull som har allt du kan tänkas vilja ha.


Väldigt Populär: Fiskars All Steel Kastrull


För: Riktigt bra värmeledning. Otroligt hög kvalitet på allt. Måttmarkeringar på insidan. Lång handtag passar både små och stora händer. Fungerar på induktion.
Mot:
En fantastiskt bra kastrull med en tjock botten för optimal värmeledning.

Det första man märker med den här kastrullen är kvalitén. Den känns väldigt gedigen och robust. Rejäl.

På insidan finns måttmarkeringar, vilket är väldigt effektivt och användarvänligt.

Något annat som är unikt för All Steel är att handtaget är längre än på de flesta andra modeller. Så den går att hålla bekvämt och stadigt oavsett om du har små eller stora händer.

Kastrullen fungerar på alla spishällar, inklusive induktion.

En otroligt stilig och kvalitativ kastrull. Vi förstår varför den har blivit så populär. Definitivt en av de bästa kastrullerna på marknaden idag.


Bästa Kastrullset: WMF Grytset Provence Plus


För: 5 olika kastruller och grytor. Lågt pris. Stilrena och snygga kastruller med blank finish. Hällpipen på sidan gör det enkelt att hälla ut vatten.
Mot:
Ett extremt prisvärt paket innehållande 5 olika kastruller. Där den minsta är på 1,9 liter och den största på 5,7 liter.

Alla kastruller är gjorda av rostfritt stål (Cromargan) och de fungerar på alla typer av hällar, även induktion.

Vi gillar den praktiska hällpipen på sidan av kastrullerna, vilket gör det busenkelt att hälla av vatten.

Hela setet är prydligt och stilrent med sin högblanka finish. Definitivt ett bra val när du flyttar till en ny bostad och vill uppgradera köksutrustningen.

Väldigt mycket för pengarna.


Bästa Budgetval: Jamie Oliver Everyday SS kastrull


För: Mycket bra värmefördelning, tack vare tjock botten. Måttmarkeringar på insidan. Hällpip på sidan. Mycket lågt pris. Fungerar på induktionshällar. Utrustad med anti-stick-beläggning.
Mot: Rymmer 1,4 liter och du bör inte rengöra den i diskmaskinen.
En liten och trevlig kastrull med en extra tjock botten för optimal värmefördelning. Närmare bestämt är det 3 lager stål som utgör botten av kastrullen.

På insidan har du måttmarkeringar och på sidan finns en hällpip. Med andra ord är den perfekt för såser!

Priset är mycket lågt, men utan att det påverkar kvalitén på kastrullen. Det är precis den kvalité du kan förvänta dig från Jamie Oliver.

Det är en ganska liten kastrull som endast rymmer 1,4 liter. Men för såser och mindre kok fungerar det kanon.

Kastrullen fungerar på induktionshällar.

Du bör däremot inte lägga den i diskmaskinen, då kastrullen är utrustad med anti-stick-beläggning, vilket kan förstöras i diskmaskinen. Men tack vare beläggningen går det snabbt att rengöra kastrullen.


Så hittar du den bästa kastrullen för dig

Att hitta en bra kastrull är inte lika svårt som att välja ut en wokpanna eller dylikt.

Men det finns skillnader – och det finns modeller som är allt annat än bra.

För att du ska undvika att göra ett köpbeslut som du senare blir missnöjd med, så har vi skrivit den här guiden.

Tänk på de här sakerna innan du köper en kastrull och du ökar chansen för att du hittar en kastrull som passar dig.

Stor eller liten kastrull

När du väljer storleken på kastrullen så är det två saker du behöver ha i åtanke:

  • Hur mycket mat brukar du laga
  • Hur stora är dina spisplattor

Om du sällan kokar ris, eller annat, med en volym över 1,1 liter – så finns det inte så stor anledning att köpa en större kastrull än så.

Det kan vara bra att köpa lite större, utifall att du skulle få besök eller om du vill testa ett nytt recept.

Men kom ihåg att en större modell kostar mer än en liten modell. Du vill ju inte spendera pengar i onödan.

En annan viktig sak är storleken på spisen. Du vill att spisplattorna ska kunna täcka hela kastrullen.

Om kastrullen är för stor för plattan, kommer det att påverka värmefördelningen och uppvärmningsförmågan negativt.

Det kommer att ta längre tid att värma upp kastrullen och få vattnet att koka, och det kommer innebära att mitten är varm och kanterna ljumma.

Kastrullens material

Det finns kastruller som är tillverkade i flera olika material. Vanligast är rostfritt stål och koppar.

De alla kommer med sina för- och nackdelar.

Här är en snabbtitt på de olika materialen, så att du snabbt och enkelt kan välja ut det material som passar dig bäst.

Kastrull i rostfritt stål

Det populäraste och vanligaste materialet i kastruller. Fördelarna är många och nackdelarna få.

Materialet är billigt att tillverka och därför brukar kastruller i rostfritt stål ha ett relativt lågt pris.

Rostfritt stål är hållbart, reagerar inte på syrlig mat och det är en väldigt liten risk för rost.

Kom däremot ihåg att rostfritt stål visst kan rosta – men det krävs mer för att det ska ske, än hos andra material.

En annan fördel är att rostfritt stål oftast kan användas i diskmaskinen. Vi rekommenderar däremot att du läser tillverkarens instruktioner innan du maskintvättar den.

En nackdel med kastruller i rostfritt stål är att de inte håller värmen så bra. När plattan stängs av så försvinner värmen snabbt från kastrullen.

Kastrull i gjutjärn

Gjutjärn är ett material vi använt oss av i flera hundra år – med all rätt. Det är ett material som inget annat.

Fördelarna med gjutjärn är att det är billigt och har en extrem hållbarhet. Om gjutjärnet tas hand om på rätt sätt, kan det hålla i flera generationer.

En annan positiv aspekt med gjutjärn är att värmefördelningen oftast är mycket bra och att materialet är exceptionellt bra på att behålla värmen.

Nackdelarna med gjutjärn är att det är tungt, kan vara långsamt att värma upp och att det kan reagera på syrlig mat.

Kastrull i koppar

Koppar ses oftast som det material som är bäst på att leda värme. Det värms upp snabbt och har oftast en bra värmefördelning.

Koppar kan även se mycket snyggt och professionellt ut.

Det är inte ovanligt att man även använder rostfritt stål i kopparkastruller. Detta för att göra kastrullen mer stryktålig och hållbar.

De här kastrullerna är för det mesta dyra och de måste vårdas och underhållas regelbundet. Koppar kan även reagera på syrlig mat.

Kastrull i aluminium

Aluminium reagerar på syrlig mat och det repas lätt. Materialet kan också förvridas vid hög värme.

Av de här anledningarna är aluminium relativt ovanligt när det kommer till kastruller.

På den positiva sidan, så har kastruller av aluminium bra värmeledningsförmåga, väger inte speciellt mycket och är budgetvänliga.

Såskastrull eller vanlig kastrull

Det finns i princip två olika kastruller; en vanlig traditionell kastrull och en såskastrull.

Den traditionella kastrullen är mångsidig och kan göra allt från att koka ris, vatten, ånga grönsaker och göra såser.

En såskastrull kan göra allt det där också, men den är bättre på att göra såser och något omständigare när det kommer till allt annat.

Vanligtvis använder man en såskastrull enbart till såser och en vanlig kastrull till allt annat.