Wokpannor är ytbehandlade, vilket innebär att de måste tas hand om på ett specifikt sätt. I den här artikeln går vi igenom hur du snabbt och enkelt rengör din wokpanna på rätt sätt.
En wokpanna som inte har tagits hand om, kommer att få stora problem förr eller senare.
Oftast innebär det att mat bränner fast och att smaken på maten påverkas negativt.
Därför finns det ett par regler vad gäller underhållningen av wokpannor.
Så här rengör du din wokpanna
Att rengöra en wokpanna är faktiskt extremt lätt. Det krävs inte mycket arbete eller tid.
Följ dessa steg för att rengöra din wok.
-
- Skölj din wokpanna med varmvatten
-
- Skrubba bort fastbränd mat. Gör det försiktigt. Kom ihåg att skrubba med något som är gjort av trä eller gummi – använd aldrig metall.
-
- Om maten vägrar släppa, så kan du fylla pannan med varmvatten och låta den stå så i 5-10 minuter. Försökt sedan skrubba bort maten igen med hjälp av varmvatten.
-
- Skölj pannan med varmvatten tills allt du skrubbat bort försvunnit.
-
- Torka woken med en handduk eller mjukt papper.
-
- Placera wokpannan på spisplattan och sätt på den. Gör detta under en kort tid. När pannan torkat och börjat bli varm, så tar du bort den från spisen.
-
- När woken har svalnat lite, är det dags att smörja in den med olja. Om du inte vi vill olja in pannan, så är rengöringen helt klart.
Vad du inte bör göra med wokpannan
Det finns ett par saker du aldrig får göra, alternativt vill undvika, med en wokpanna.
Först och främst bör du aldrig någonsin lägga den i diskmaskinen.
Det varma vattnet, diskmedlet och ångan kommer att förstöra ytbehandlingen och materialet på woken.
Vidare så är det även möjligt för annan utrustning att gnida och trycka mot wokpannan – vilket kan leda till jack och repor i stekytan.
Du bör även undvika diskmedel när du rengör din wokpanna. För det mesta behövs inte diskmedel överhuvudtaget.
Endast i nödfall bör du använda en liten, liten klick diskmedel för att få bort bränd mat. Eftersom diskmedel förstör ytbehandlingen, bör du vara väldigt sparsam med mängden diskmedel.
Hur ytbehandlingen fungerar på en wok
De flesta wokpannor levereras ytbehandlade. Men faktum är att även du ytbehandlar din wokpanna när du använder och rengör den.
När du lagar mat så blir pannans patina tyngre och tjockare, vilket skapar en naturlig beläggning på stekytan. Det är först efter ett par gångers användning, som den här ytan blir så effektiv att det påverkar matlagningen och smaken på maten positivt.
Den här beläggningen skapas och byggs alltså upp för varje gång du använder och steker i woken.
Din mat kommer alltså vara som bäst först efter ett par gångers användning, och inte direkt när den är ny.
Därför är det väldigt viktigt att du är försiktig när du rengör din wok, så att du har inte förstör ytbehandlingen.
Oljor för att ytbehandla wokpannan
De vanligaste och mest effektiva oljorna för att ytbehandla din wokpanna är jordnötsolja, vegetabilisk olja, avokadoolja, sojabönsolja och druvkärneolja.
Du vill inte använda oljor som har en låg rökpunkt. En låg rökpunkt innebär att du inte kan steka maten i speciellt höga temperaturer utan att maten bränner fast.
Oljorna vi nämnde här ovanför har en hög rökpunkt, vilket betyder att du kan steka mat i höga temperaturer utan att maten bränns fast.
Oljor med en låg rökpunkt som du vill undvika är bland annat olivolja och sesamolja.