Våra kylskåp brukar vara lite organiserade, men inte mer än så. Det kan fortfarande vara kaotiskt och lite o-optimerat. I den här artikeln ger vi dig några enkla tips på hur du bättre kan organisera kylen.
Du kommer hem från affären och börjar skyffla in råvarorna i kylen. Äggen brukar stå på en plats, ketchupen och mjölken likaså,
Resten av maten står på lite varierade platser och långt ifrån allt har en permanent plats.
Men att ta lite tid och organisera allt, kan faktiskt förlänga livslängden på många livsmedel och göra kylen säkrare.
Förbered kylen
Innan du börjar omorganisera och optimera ytorna i kylen, så kan vi börja med att rengöra kylen. Grundligt.
Det tar inte speciellt lång tid, och du kommer ändå behöva ta ut alla råvaror ur kylen.
Allt är så mycket skönare med en ”fräsch nystart”.
Dessutom, när var det du städade kylen senast?
Du kan läsa vår artikel här, om hur du på bästa sätt rengör ditt kylskåp.
Dörrutrymmet
Eftersom dörren till kylen öppnas ofta, så tenderar den här delen av kylskåpet att vara varmare än övriga ställen.
Livsmedel som ägg, mjölk och andra mejeriprodukter bör vara i de kallaste delarna av kylskåpet – så du bör inte ha dem i dörren.
Förvara råvaror som tål lite varmare temperaturer, i dörren. Exempelvis sylt, såser, juice, vatten, ketchup och senap.
Övre hyllorna
Ju högre upp hyllorna är, desto varmare brukar de vara.
På den övre hyllan kan du förvara saker som överbliven mat, yoghurt, hummus och ris.
Kom ihåg att aldrig låta maten stå fritt och öppet, utan de behöver alltid stängas och skyddas med hjälp av plast eller matlådor.
Det är även rekommenderat att märka matlådorna och burkarna, så att du inte behöver öppna dem för att se vad som finns på insidan.
Understa hyllorna
De här hyllorna är oftast de kallaste i hela kylskåpet. Framförallt längst bak.
Därför är det bäst att förvara ägg, kött, mjölk och liknande råvaror här.
Här är det extra viktigt att du förvarar maten korrekt. Kött, kyckling och mjölk kan lätt bli dåligt och du vill inte att bakterier ska spridas och blandas.
En låda för kött
Det finns kylskåp som har flera lådor. Den ena är bra att använda till kött och ostar.
Du kan exempelvis lägga i bacon, korvar, ost och oxfilé där i.
Det är vanligt att franska kylskåp har specifika lådor för just deli. Det är desto ovanligare i Sverige.
Två lådor för grönsaker
Det är nu det blir intressant. Många människor har inte koll på att det är skillnad på att förvara grönsaker och att förvara grönsaker.
Nix, det är inte en felskrivning.
Det finns vissa frukter som släpper lös vissa gaser, som kan påverka grönsaker och göra så att de ruttnar snabbare.
Det är anledningen till varför det finns två olika grönsaksfack i de flesta kylskåpen. En låda med hög luftfuktighet och en med låg luftfuktighet.
I lådan för hög luftfuktighet kan du lägga i morötter, broccoli, mörkgröna grönsaker, kryddor, jordgubbar och blomkål.
I lådan med låg fuktighet, kan du lägga i äpplen, vindruvor, svampar, päron, paprikor och avokado.
Märk allting i kylen
I ett organiserat och effektivt kylskåp så är alla matlådor märkta, så att du slipper lyfta upp och öppna för att se vad som finns på insidan.
Markera varje låda, så att du vet exakt vad som finns där i. Gärna med datumet för när maten lades i lådan.
På så sätt slipper du öppna lådorna varje dag och släppa in nya bakterier i maten. Det innebär också att det blir lättare att planera kommande måltider, då du vet vad som behöver ätas fort – innan det blir gammalt.
En vanlig miss är att man tror att man vet vad som finns i lådan och att det är mat som håller länge. När du ska äta maten efter 4 dagar och öppna den, så inser du att du hade lagt i något helt annat där i – och det är ruttet.