Elvisp Bäst i test 2021 – 4 Bästa Elvisparna

I den här artikeln hjälper vi dig att hitta den bästa elvipspen för dig. I årets test har vi hittat 4 riktigt bra elvispar för varje budget och smak.

Elvispen har utvecklats och förbättrats otroligt mycket på senare år.

Vi har gått från högljudda maskiner där alla ser likadana ut, till nästan helt ljudlösa elvispar med riktigt starka motorer.

Eftersom det finns så många att välja på, och lång ifrån alla är bra, så har vi letat upp de mest prisvärda elvisparna idag.


I artikeln går vi igenom exakt hur vi kom fram till de här resultaten. Men du kan även läsa här för att få reda på hur vår process ser ut.


Bästa Elvispen: KitchenAid Elvisp 9

För: Ruskigt stark motor. 9 olika hastigheter att välja på. Stilren design. Tystlåten. Smidig och enkel att använda.
Mot: Kostar mer än övriga.

Helt klart en av de bästa elvisparna där ute idag.

Den är väldigt ergonomisk, har en superstark motor och du har 9 olika hastigheter att välja på. Lägg därtill att den också är ganska tyst, i jämförelse med andra elvispar.

Maskinen finns i fyra olika färger: svart, creme, röd och contour silver. Vår favorit är definitivt den svarta, vilket ger ett elegant och stilrent intryck.

Den här elvispen kryssar av alla kriterier, från funktion, styrka, design och material.

Men dess främsta egenskap är ändå den starka motorn, vilket gör den till en självklar bäst i test-vinnare för i år.


Mest Tystlåtna Elvispen: Electrolux EHM6300

För: En av de tystaste på marknaden. Mjuka och sköna handtag för både stora och små händer. Flera vispar och degkrokar följer med. Billigt pris. Väger endast 1,6 kilo.
Mot:

En förvånansvärt tystlåten elvisp, men som ändå har en stark och effektiv motor.

Man har verkligen lyckats bra med att dämpa ljudet i den här maskinen, så till den grad att du kan använda den både morgon och kväll utan att störa någon.

Med sitt bekväma grepp, som passar både stora och små händer, och lätta vikt – så är den en fröjd att använda. Det märks att man lagt stor vikt på att göra den så bekväm och enkel att använda som möjligt.

Maskinen erbjuder 5 olika hastigheter, vilket räcker gott och väl för både tunga och lätta vispningar.

Man har även implementerat en så kallad ”soft start”. Det innebär att när du först börjar vispa så börjar den inte på högsta hastigheten, utan istället börjar den långsamt för att gradvis vispa snabbare.

Med andra ord inget mer ”whops, jag råkade sätta på högsta hastigheten direkt och nu är det mjölk och mjölk över hela köksbänken, golvet och mig”. Soft start är en riktigt, riktigt bra säkerhetsfunktion.


Väldigt Populär: Dualit Elvisp 400W

För: Effektiv motor. Exklusiv och snygg design. Många vispar och krokar inkluderade. Enkel sladdförvaring. Väldigt många positiva recensioner.
Mot: Endast 1 års garanti. Ljudnivån är lite högre än övriga.

En mycket bra visp med en stark motor. Den känns rejäl och säker att använda.

Designen är snygg och känns väldigt exklusivt. Vi gillar den främst i svart och krom, men den finns även i vit, canvas vit.

Den är effektiv och får jobbet gjort, oavsett om du ska göra tårta eller potatismos.

Det följer även med en ballongvisp, två olika vispar och två olika degkrokar.

Vi är däremot mindre glada över garantin som endast stärker sig 1 år. När det kommer till köksutrustning i mellanprisklassen, så bör garantin ligga på 2 eller 3 år.

Man har även utrustat vispen med en sladdvinda, vilket gör det lätt att stoppa undan sladden så att den inte är i vägen.

Dualits elvisp är tystare än många äldre elvispar. Om du har en gammal elvisp där hemma, så är chansen stor att den här är mycket tystare.

Men det är långt ifrån den tystaste elvispen. Den låter rätt mycket jämfört med övriga elvispar i vårt bäst i test.

Ljudnivån är å andra sidan inte anledningen till varför man skulle köpa den här modellen. Den är effektiv, snabb, skön att hålla i och flera användbara krokar och vispar är inkluderade.

Det är också anledningen till varför den har blivit så populär – för att den gör sitt jobb så effektivt.


Bästa Budgetvalet: Braun HM3100

För: Stabil och säker konstruktion. Bra material. Relativt låg ljudnivå. Effektiv för enklare såser. 5 olika hastigheter. Mycket bra pris.
Mot: Dålig på att vispa tjockare texturer.

Vi brukar undvika elvispar i de lägre prisklasserna, då de tenderar att ha rätt dåliga motorer. HM3100 är den bästa elvispen i den här prisklassen, även om den har en del kvar innan den kan jämföras med övriga modeller i vårt bäst i test.

Om du vill spara pengar, så är det här definitivt det bästa valet du kan göra.

Motorn är effektiv och designen känns väldigt stabil. Ljudnivån är lägre än vad vi hade förväntat oss.

Den gör jobbet mycket bra, snabbt och enkelt när du hanterar lättare såser. Men när det kommer till tjockare texturer, så får den desto svårare. Om du ofta vispar tjocka degar bör du titta på en annan modell istället.

Du har 5 olika hastigheter att välja på.

Designen är enkel och man har faktiskt använt gediget material i konstruktionen. Den känns pålitlig och säker att använda. Även ergonomin känns bra.

HM3100 är perfekt om du vill ha en billig elvisp som effektivt och snabbt kan vispa enklare såser. Om du ofta vispar tyngre texturer, så bör du däremot välja en annan elvisp.


Hitta bästa elvispen för dig

Att köpa en elvisp kan bli till ett tidskrävande projekt.

Med så många olika elvispar att välja på, är det svårt att veta vad vilken man ska välja. Framförallt när antalet funktioner, pris och design kan skilja sig en hel del.

Tyvärr finns det även ett relativt stort antal elvispar som inte håller måttet – trots att de kostar lite mer än övriga.

För att du ska få mer kött på benen och veta vad du ska titta efter, för att öka chansen att du hittar den bästa elvispen för dig, så har vi skrivit den här guiden.

Här är allt du behöver tänka på när du köper en elvisp.

Dyr eller billig elvisp

I vårt bäst i test hittade vi några billiga elvispar som också presterade bra. Vi kan däremot konstatera att de är i en minoritet.

När du köper en elvisp så betalar du oftast för motorn och märket. Material och funktioner brukar sällan skilja sig så pass mycket att det påverkar priset.

De allra billigaste elvisparna kan se snygga ut och vara skön att hålla i, men tenderar att ha en motor av låg kvalité. Vilket oftast är svårt att avgöra initialt.

Det är först efter att man använt vispen ett tag, som man känner att maskinen börjar bli långsam och mindre kraftfull. Det kan gå väldigt snabbt för en sådan maskin att gå från ny till att inte fungera alls.

Du gör därför bäst i att köpa en elvisp i mellan- eller övre prisklassen. Vi rekommenderar dig att hålla dig till elvispar som kostar åtminstone över 500 kronor.

Tystgående elvisp eller ej

Alla elvispar låter en del, vilket är oundvikligt när det kommer till den här typen av utrustning.

Däremot finns det elvispar som låter mer än andra. Mycket mer.

De allra flesta av oss vill ha en så ljudlös elvisp som möjligt. Framförallt om man bor i en lägenhet eller ett hus med andra människor. Man vill gärna inte väcka folk på morgonen, eller störa dem på kvällen.

I vårt test av elvispar hittade vi ett par modeller med en låg nivå. En av de tystaste var helt klart EHM6300 från Electrolux. Definitivt ett bra val om du vill ha en så tyst elvisp som möjligt.

Vispar och blad

Det finns olika typer av vispar och blad för olika typer av arbetsuppgifter. Alla elvispar kommer inte med alla typer av vispar och blad.

De allra vanligaste visparna och bladen är ballongvisp, trådvisp, mixerstav och degkrok.

Vi rekommenderar att du reflekterar kring vad du ska använda elvispen till, och om elvispen du tittar på erbjuder de krok och blad du kan tänkas behöva för att utföra jobbet på bästa sätt.

Det är inte ovanligt att du kan köpa extradelar till olika elvispar för att utöka antalet vispar och blad.

Hastigheter och funktioner

Tiden då elvispen har två hastigheter är passé, numera har de flesta elvisparna 4 eller 5 hastigheter.

Det är heller inte ovanligt att de är utrustade med en turbofunktion, vilket är bra för vissa recept – eller när du har ont om tid.

En funktion vi ofta gillar, är när maskinen börjar sakta – för att sedan gå upp i hastighet. På så sätt undviker du att sätta på högsta hastigheten i början och få smet eller sås över hela diskbänken. En mycket smart säkerhetsfunktion!