Kock-med-kniv

5 Sätt För Att Se Om Kniven Är Vass eller Slö

I den här artikeln går vi snabbt och enkelt igenom hur du på bästa sätt avgöra om din kökskniv är tillräckligt vass eller ej.

Få saker i köket är så farliga som en slö kniv.

Slöa knivar ökar risken markant för att du slinter och råkar skada dig. En kökskniv ska vara så vass att den enkelt kan ta sig igenom en tomat, utan att du behöver trycka med hela din kroppsvikt.

Så testar du om kniven är slö

Om du misstänker att din kniv är slö, så är den troligtvis det och du behöver inte testa den.

Men om du vill vara på den säkra sidan, så har vi samlat 5 olika metoder för att avgöra hur vass eller slö kniven är.

1. Skiva en tomat

En vass och välslipad kniv skär igenom tomaten utan problem. En slö kniv krossar tomaten mer än den skär.

Ta fram en tomat och försök skära igenom den, utan att trycka för mycket.

Om kniven går igenom som smör i solsken och det blir ett fint snitt, så är kniven godkänd. Om du måste trycka hårdare på kniven och skinnet krossas/slits itu, istället för ett fint snitt, så är det troligtvis dags att slipa kniven.

2. Känn på den

Här gäller det att du är extremt försiktig, men också att du har känt på kniven vid ett tidigare tillfälle. Det är alltid bra att ha en referenspunkt, för att veta hur vass den var tidigare.

Känns försiktig på kniven, för att se om den är vass eller ej.

3. Pappers-metoden

Dina köksknivar ska bara användas till en sak: mat.

Du bör aldrig skära i tejp, kartong eller annat material som inte är mat.

Förutom nu.

Använd bara den här metoden en gång och se till att det inte blir till en vana.

Ta ett vanligt papper och håll det uppe med ena handen. I andra handen håller du i kniven och drar den uppifrån och ner längst pappret.

En vass kniv kommer att skära igenom pappret, emedan en slö kniv knappt kommer kunna skära i pappret alls.

Om det är så att du kan skära i pappret, men det blir snett och det du skurit ser ut som ett slalomlopp – så är kniven med största sannolikhet slö.

4. Skiva en lök

Det här testet utförs på samma sätt som med tomaten.

En bra och vass kniv skär igenom löken utan problem. Om kniven är slö, kommer du känna att den hellre vill glida av löken än att skära igenom den.

Var extra försiktig när du gör det här testet. En slö kniv tenderar att slinta lättare på en lök än exempelvis en tomat.

5. Håret på dina armar

En väldigt udda metod, men ack så effektiv.

Om du kan klyva håret på dina armar, så är kniven definitivt tillräckligt vass.

Om resultatet är att allt hår bara böjs och inget skärs av, så är kniven med största sannolikhet slö och behöver slipas.